Het investeringsvehikel Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett wil heel graag grote overnames doen. Maar Buffett vindt veel bedrijven gewoon te duur.

Dat zei de legendarische belegger zaterdag in zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway. Buffett betreurde het feit dat hoge waarderingen bijna alle plannen voor nieuwe investeringen het afgelopen jaar van tafel hadden geveegd.

Dit is wat hij erover zei:

“In onze zoektocht naar nieuwe zelfstandige bedrijven zijn de kernkwaliteiten waar we naar kijken: duurzame concurrentievoordelen; bekwaam en hoogwaardig management; een goed rendement op materiële vaste activa die nodig zijn om het bedrijf te runnen; mogelijkheden voor interne groei tegen aantrekkelijk rendement; en, ten slotte, een verstandige aankoopprijs.”

“Dat laatste criterium vormde een belemmering voor vrijwel alle deals die we in 2017 hebben overwogen, omdat prijzen voor fatsoenlijke maar verre van spectaculaire bedrijven een recordhoogte hebben. De overnameprijs leek zo goed als irrelevant voor het leger aan optimistische kopers.”

Buffett zei in zijn jaarlijkse brief dat hij vooral geïnteresseerd is in het vergroten van de winst voor Berkshire's niet-verzekeringsactiviteiten door middel van "één of meer grote overnames", en erkende dat het bedrijf over voldoende middelen beschikt om dit te doen.

Begin februari schatte zakenbank Morgan Stanley dat Berkshire genoeg cash heeft en genoeg cashflow genereert voor een deal van omgerekend dan 130 miljard euro.

Volgens zakenbank UBS zijn nutsbedrijven een goede investering. De energietak van het Berkshire heeft het afgelopen jaar, zonder succes, een bieding van omgerekend 7 miljard euro gedaan op de elektriciteitsleverancier Oncor, maar is wellicht nog steeds geïnteresseerd in de sector.

Dus waarom is het zo lastig om een ​​goed, aantrekkelijk geprijsd bedrijf te vinden? Buffett schrijft de moeilijkheden deels toe aan de "can-do"-mentaliteit van topmanagers, die nooit verlegen zitten om prognoses, waarmee ze hooggespannen toekomstscenario's rechtvaardigen. Hij noemde ook de enorme beschikbaarheid van goedkope leningen, maar merkte op dat Berkshire zijn overnames liever uit de eigen middelen betaalt.