Multimiljardair Warren Buffett stelt dat er nooit de intentie is geweest om een vijandig bod uit te brengen op Unilever, nadat een fusievoorstel van Kraft Heinz werd afgewezen door het Brits-Nederlandse concern. Dat zei Buffett maandag in een interview met zakenzender CNBC.

Kraft Heinz kwam onlangs met een ongevraagd bod van omgerekend 134 miljard euro op Unilever, daarbij gesteund door Berkshire Hathaway, het beleggingsbedrijf van Buffett, en investeerder 3G. Dat voorstel werd echter resoluut verworpen door Unilever. Kort daarna trok Kraft Heinz het voorstel in na ,,vriendschappelijk” overleg met Unilever.

Volgens de 86-jarige Buffett is er geen ,,back-upplan” nu de voorgestelde deal met Unilever niet doorgaat.

De wereldberoemde belegger gaf verder tegen CNBC aan dat Berkshire Hathaway zijn belang in Apple sinds eind vorig jaar ruimschoots heeft verdubbeld, tot een waarde van ruim 18 miljard dollar. Berkshire bezit nu 133 miljoen aandelen van de fabrikant van de iPhone.

Volgens Buffett slaagt Apple er met zijn smartphone erg goed in om klanten te binden, zonder dat hij overigens zelf een iPhone gebruikt. Hij prees verder Apple-topman Tim Cook voor zijn verstandige beleid.

Unilever moet bewegen

Onder de aandeelhouders van Unilver dreigt een Brits-Nederlandse stammenstrijd los te breken, suggereert De Volksrkant maandag. De Britse en Amerikaanse grootaandeelhouders eisen dat de winsten op korte termijn omhoog gaan,

De grootaandeelhouders hebben een medestander gevonden in een deel van het bestuur, onder wie de Britse financiële topman Graeme Pitkethly.

Doe noemde het recente ongevraagde overnamebod van Kraft Heinz afgelopen week een belangrijk "keerpunt''. Daardoor is duidelijk geworden dat de aandelen van Unilever ondergewaardeerd zijn en dat er snel waarde gecreëerd moet worden voor de aandeelhouders.

Pitkethly maakte zijn opmerkingen vrijdag tijdens bijeenkomst met financiële analisten. ,,Dit is zeker een triggermoment geweest voor Unilever en dat zullen we niet verkwanselen'', aldus de topbestuurder.

Daniel Robert, fondsmanager van Fidelity, een van de grootste beleggingsfondsen ter wereld, zei dat "`Unilever zich realiseert dat de waarde voor de aandeelhouders moet worden verhoogd". Dat kan volgens Robert leiden tot opsplitsing van de voedingsmiddelen- en huishoudelijke verzorgingsdivisie. Fidelity heeft de afgelopen weken flink wat aandelen bijgekocht omdat het Unilever als een buitenkansje ziet.

Duurzaamheid

De Nederlandse grootaandeelhouders vinden dat Unilever het huidige langetermijnbeleid moet voortzetten en zich moet blijven richten op duurzaamheid.

Investeerders van drie Nederlandse pensioenfondsen hebben Unilever opgeroepen wel duurzaam te blijven. Zij waarschuwen dat ze als grote beleggers nadrukkelijk in de gaten houden hoe bedrijven waarin ze investeren omgaan met milieu en maatschappij. Unilever deed dat tot nu toe prima, maar moet dat wel vasthouden, aldus de drie investeerders.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën roept Unilever op een beschermingsconstructie op te werpen om zo een overname te voorkomen van ,,de aasgieren, de hyena's die je bedrijf proberen kapot te maken". Hij zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. ,,Unilever is voor ons een cruciaal bedrijf."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl