Topbelegger Warren Buffett is 2025 goed begonnen: de aandelen van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway zijn tot nog toe bijna 18 procent gestegen dit jaar. Die prestatie steekt scherp af tegen de daling van de brede S&P 500-index in de VS met 3 procent dit jaar.

De stijging van het aandeel Berkshire heeft het vermogen van Buffett met 23 miljard dollar doen toenemen. Daardoor is Buffett momenteel rijker dan Microsoft-oprichter Bill Gates, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Het vermogen van Buffett wordt momenteel geschat op 167 miljard dollar.

Het 94-jarige topinvesteerder profiteert van het feit dat beleggers beschutting zoeken, nu Amerikaanse beurzen zich onrustig gedragen. De legendarische waardebelegger staat erom bekend dat hij toeslaat als beurzen dalen en de economie onder druk staat, om op gunstige koersniveaus aandelen te kopen of overnames te doen

Warren Buffet als veilige haven

“Berkshire is een stabiel, solide schip in woelige wateren op dit moment”, zegt oprichter Paul Lountzis van vermogensbeheerder Lountzis Asset Management tegen Business Insider.

Als aandeelhouder van Berkshire wijst Lountzis op de ijzersterke balans van het bedrijf, dat eind december 2024 voor meer dan 320 miljard dollar aan contanten en andere liquide middelen had.

Buffett heeft Berkshire in zijn 60-jarige loopbaan getransformeerd van een failliete textielfabriek tot een beleggingsconglomeraat met een waarde van meer dan 1.000 miljard dollar. Hij heeft tal van bedrijven in allerlei sectoren overgenomen, waaronder See's Candies, Precision Castparts en de BNSF Railway. Ook bouwde Buffett miljardenbelangen op in beursgenoteerde bedrijven zoals Apple, Coca-Cola en American Express.

De waarde van het aandeel Berkshire is onder de vleugels van Buffett met meer dan 5.500.000 procent gestegen, fors meer dan het rendement van ongeveer 39.000 procent van de S&P 500-index sinds de jaren 1960 van de vorige eeuw.

Historisch gezien ligt het gemiddelde jaarrendement van Berkshire rond de 20 procent, al zijn de verschillen met de S&P 500 sinds begin deze eeuw minder groot geworden.

De miljardair en filantroop staat bekend om zijn voorzichtige beheer van Berkshire, waarbij hij succes op lange termijn belangrijker vindt dan winst op korte termijn.

“In een onzekere wereld hechten beleggers meer waarde aan de zekerheid die Berkshire biedt”, zegt portfoliomanager Darren Pollock van Cheviot Value Management tegen Business Insider. “Consistentie en betrouwbaarheid krijgen meer waardering, als de exuberantie uit de markten sijpelt.”

Analist Cathy Seifert van CFRA Research, die Berkshire al lange tijd volgt, zegt dat er een “vlucht naar kwaliteit is te midden van een opleving van de volatiliteit op financiële markten, mede vanwege geopolitieke spanningen”. In deze context wordt het beleggingsimperium van Buffett gezien als een veilige haven.

Zo opereert Buffett: toeslaan als anderen huiverig worden

Buffett is als waardebelegger gespecialiseerd in het identificeren van ondergewaardeerde aandelen. de beste kansen ontstaan hierbij meestal als koersen dalen en er minder kopers zijn.

“Buffett heeft vaak laten zien dat hij op zijn best is met kapitaalallocatie in meer uitdagende omstandigheden”, zegt portefeuillemanager Macrae Sykes van vermogensbeheerder Gabelli Funds tegen Business Insider. Hij heeft “een uniek vermogen om door de ruis heen te kijken en te bepalen waar je waarde kunt vinden op de beurs”.

De legendarische belegger sloot bijvoorbeeld lucratieve deals met Goldman Sachs, General Electric, Mars, Dow Chemical en Swiss Re tijdens de financiële crisis. Tussen 2008 en 2009 zette hij meer dan 21 miljard dollar in met vijf transacties, waarmee hij eind 2009 posities verwierf die samen 26 miljard dollar waard waren.

De enorme kaspositie die Berkshire heeft opgebouwd, schept nu opnieuw mogelijkheden voor Buffet om grote aankopen te doen.

Het geduld van Buffett en zijn weigering om in perioden van beurseuforie trendy aandelen te kopen hebben in het verleden hun vruchten afgeworpen. Toen de dotcomzeepbel barstte en de S&P-index tussen 2000 en 2002 met gemiddeld 14 procent per jaar daalde, stegen de aandelen van Berkshire in die drie jaar met gemiddeld 10 procent, omdat beleggers dure techaandelen dumpten en terugkeerden naar meer klassieke beleggingen.

LEES OOK: Beleggen in Japan en China biedt kansen, nu de Amerikaanse beurzen kwakkelen, volgens grote vermogensbeheerder BlackRock