- Energiebedrijf Vattenfall heeft een warmtepompsysteem ontwikkeld dat geschikt is voor oude en minder goed geïsoleerde huizen.
- De nieuwe warmtepomp kan in één klap de cv-ketel vervangen en gebruikmaken van bestaande radiatoren.
- Wouter Wolfswinkel van Vattenfall omschrijft het systeem in de Volkskrant als “een warmtebatterij voor groene stroom”.
- Lees ook: Ook Essent verhoogt variabele energietarieven fors per 1 januari 2022: dit doen de grote energieleveranciers
Energiebedrijf Vattenfall heeft een nieuw warmtepompsysteem ontwikkeld dat een eengezinswoning binnen twee dagen aardgasvrij kan maken, zonder dat er allerlei isolerende maatregelen moeten worden genomen. De samen met installatiebedrijf Feenstra ontwikkelde warmtepomp kan in één keer de cv-ketel vervangen.
De nieuwe warmtepomp kan water opstoken tot 80 graden, waardoor bestaande radiatoren kunnen blijven hangen, schrijft de Volkskrant. Een ‘gewone’ warmtepomp levert water van zo’n 45 graden.
“Het is een oplossing die aantrekkelijk zal zijn voor woningcorporaties”, zegt een woordvoerster van Vattenfall tegen persbureau ANP. Die kunnen dan snel woningen aardgasvrij maken zonder dure en tijdrovende verbouwingen. Volgens het bedrijf kan de nieuwe warmtepomp tot wel 2,8 miljoen woningen van het gas te halen die anders lastig te verduurzamen zijn.
Volgens Vattenfall kosten isolatiemaatregelen voor oudere woningen al gauw zo’n 25.000 euro per woning.
Het heeft zo’n drie jaar gekost het warmtepompsysteem te ontwikkelen. Het apparaat moest snel veel warm water kunnen leveren, maar moest ook passen op de plek waar nu de cv-ketel hangt, snel te plaatsen zijn en niet veel duurder dan een gewone warmtepomp.
Dat is allemaal gelukt, al is het vat 230 liter groot geworden en wordt het daardoor wel passen en meten bij het plaatsen.
Warmtepomp speciaal voor oude, matig geïsoleerde huizen
Volgens de Volkskrant kan het apparaat in één klap een enorme stoot heet water leveren zonder veel elektriciteit te vragen, dankzij een zogeheten stratificatiebuffer. Daarin wordt het water in afzonderlijke laagjes bewaard met elk een eigen temperatuur.
Onderin is het water koel waardoor de warmtepomp optimaal kan werken en naar boven toe steeds heter. Wouter Wolfswinkel van Vattenfall omschrijft het vat als "een warmtebatterij voor groene stroom".
Wel gebruikt de pomp van Vattenfall ongeveer twintig tot dertig procent meer energie dan een conventionele warmtepomp. Maar omdat het systeem drie keer energie-efficiënter is dan een reguliere ketel, zal de totale energierekening niet hoger zal uitvallen, belooft het bedrijf.
Het warmtepompsysteem komt ergens halverwege volgend jaar op de markt en is vooral geschikt voor niet al te best geïsoleerde oudere huizen. De prijs ligt ongeveer net zo hoog als die van bestaande waterpompen.
De prijzen van warmtepompen lopen overigens fors uiteen. Volgens Milieu Centraal gaat het, afhankelijk van het vermogen om bedragen tussen de 6.000 euro en zo'n 15.000 euro. Netto kan dat lager uitvallen, als je gebruik kan maken van overheidssubsidies voor warmtepompen.
Wat betreft de terugverdientijd gaat het erom wat de besparing is aan de kosten van het gasverbruik, afgezet tegen het extra stroomverbruik van de warmtepomp. Als dit jaarlijks een financieel voordeel oplevert, kan je de investering op termijn terugverdienen. Maar bij huidige warmtepompen komt dat al snel neer op minimaal 20 jaar.