De warmtepomp moet in de toekomst een groot deel van de Nederlanders warm houden, ten faveure van de op gas gestookte cv-ketels. De prijs van een warmtepomp gaat de komende jaren flink omlaag, maar een paar obstakels blijven er nog.

Sinds kort hoeven nieuwbouwwoningen niet langer verplicht een gasaansluiting te krijgen. Dit kan de populariteit van de warmtepompen vergroten, zegt bouwadviseur Peter Wagener tegen het Financieele Dagblad (inlog vereist). “Kopers van nieuwe woningen willen niet meer op aardgas stoken als elders hele wijken van het gas worden gehaald. Dat zou volledig tegen de trend ingaan.”

Warmtepompen putten warmte uit omgevingslucht of het aardoppervlak. In feite werken ze als omgekeerde koelkasten die een ruimte juist verwarmen door hitte van elders naar die ruimte te verplaatsen.

De apparaten gelden als milieuvriendelijk en zijn een belangrijk alternatief nu de overheid de Nederlandse huishoudens gaandeweg van het gas af wil halen. Het huidige kabinet zet in op meer duurzame warmtebronnen en is vanwege de aardbevingen in Groningen ook gebrand op een lager nationaal gasverbruik.

2017 en 2018 waren recordjaren voor de warmtepomp, zo schrijft het FD. In 2017 werden er 80.000 exemplaren verkocht voor woningen, kantoren en bedrijfspanden. Adviseur Wagener becijfert dat alleen de woonhuizen vorig jaar al goed waren voor 30.000 stuks, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Kosten van een warmtepomp

De overheid verleent nu subsidies aan burgers die kiezen voor een warmtepomp, de zogeheten ISDE-subsidie die nog tot 2020 van kracht is. De prijs voor een warmtepomp daalt onder meer daarom gestaag, gemeten over de afgelopen jaren. Of de pompen ooit goedkoper worden dan de cv-ketels die ze moeten vervangen, is lastig te voorspellen. Een obstakel is in elk geval dat de onderdelen voor een warmtepomp duurder zijn dan die voor een cv-ketel.

Echter, zo gauw de markt meer ervaring opdoet met de bouw, installatie en het onderhoud van warmtepompen, verwachten experts dat de kosten verder zullen dalen. Ook moeten de componenten steeds zuiniger, efficiënter en goedkoper worden. Eenzelfde trend is nu al zichtbaar op het gebied van windturbines en batterijtechnologie.

Op dit moment vergt een warmtepomp nog een behoorlijk investering, berekende Business Insider vorig jaar. Ook met subsidie duurt het minstens 12 jaar voor een hybride-optie van een gasgestookte cv-ketel plus een warmtepomp zichzelf terugverdiend heeft. Mits je huis perfect geïsoleerd is, kun je ook kiezen voor een pure warmtepomp, waarbij je aankijkt tegen een terugverdienperiode van 15 tot 20 jaar (afhankelijk van een pomp die de hitte uit de lucht of uit de bodem haalt).

Heb je genoeg ruimte voor een warmtepomp?

Afgezien van isolatie en techniek speelt ruimte een hele belangrijke rol bij de keuze voor een ander systeem dan de cv-ketel. Want de cv-ketel is er zelfs in het formaat keukenkast, al is dat afhankelijk van het type ketel. Een warmtepomp vergt op z'n minst een ketel van 200 tot 300 liter, een rond gevaarte ter grootte van een koelkast.

De techniek staat uiteraard niet stil en er zijn de komende jaren meer doorbraken te verwachten. Zo is de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bezig met onderzoek naar een compacte warmtepomp.

Tegelijkertijd, zo schreef Business Insider eerder al, ligt de nadruk momenteel te veel op individuele woningen. Voor gasaansluitingen was dat logisch en relevant, maar warmtepompen kunnen eveneens hele flatgebouwen en appartementencomplexen tegelijkertijd verwarmen. Zelfs hele woonwijken kunnen samenwerken om een installatie op te zetten en te controleren hoe warm hun ondergrond is.

LEES OOK: 5 zaken om op te letten als je minder gas wil verbruiken zonder meteen je cv-ketel de deur uit te doen