- Afgelopen jaar is het aantal warmtepompen in Nederland flink toegenomen, vooral voor woningen.
- In 2022 zijn er echter forse wachttijden bij de levering van nieuwe warmtepompen.
- Volgend jaar kan het beoogde prijsplafond voor stroom en gas een warmtepomp financieel minder aantrekkelijk maken.
- Lees ook: Prijsplafond gas en stroom: kijk wat je betaalt voor energie in 2023 met deze tool
Afgelopen jaar is het aantal warmtepompen in Nederland fors gegroeid. Maar het is niet gezegd dat die groei in 2022 en 2023 op dezelfde manier doorzet. Dit jaar zijn er forse logistieke problemen bij de levering van warmtepompen. En in 2023 kan het beoogde prijsplafond voor energie de aanschaf van een warmtepomp financieel minder aantrekkelijk maken.
In 2021 werden er bijna 50 procent meer geplaatst dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In totaal stonden er eind vorig jaar 1,3 miljoen warmtepompen in Nederland.
In heel 2021 gaat het om 368.000 nieuwe warmtepompen. Het grootste gedeelte hiervan, zo’n 325.000, is bij woningen geplaatst. In de afgelopen twee jaar is het aantal warmtepompen bij woningen steeds met ongeveer de helft toegenomen. Bij gebouwen als kantoren, scholen, winkels en ziekenhuizen is de groei van het aantal warmtepompen juist wat afgevlakt.
De meeste warmtepompen geven buitenluchtwarmte af aan een luchtverwarmingssysteem, ook bekend als omkeerbare airco's. Deze kunnen zowel worden gebruikt om een ruimte te verwarmen als om te koelen. Daarnaast zijn ook de warmtepompen die de buitenluchtwarmte afgeven aan een verwarmingssysteem met water populair. Deze worden vooral aangeschaft om een ruimte te verwarmen.
Het kabinet heeft hoge verwachtingen van warmtepompen bij het vergroenen van de woningen in Nederland. Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij de vervanging van hun cv-ketel een hybride waterpomp, een volledig elektrische waterpomp of een ander duurzamer alternatief te installeren.
Problemen levering warmtepompen en zorgen rond prijsplafond energie
Door de gigantische stijging van de prijzen van gas dit jaar is de interesse voor warmtepompen sterk gestegen. Dan gaat het vooral om de hybride variant, waarbij je de cv-ketel nog deels blijft gebruiken. Leveranciers geven echter aan dat er enorme krapte is bij de levering van nieuwe warmtepompen en dat er ook personeelstekorten zijn onder installateurs.
Volgens installatiebedrijf Feenstra, een van de grootste spelers in Nederland, zijn warmtepompen zeker tot eind 2022 niet of nauwelijks verkrijgbaar.
“Onderdelen voor de warmtepompen moeten uit Oekraïne komen en de vraag is enorm”, legde een zegsvrouw afgelopen juli uit. De aanleveringsproblemen gelden niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor omvormers voor zonnepanelen en de panelen zelf. “Die moeten uit China komen, transport is hartstikke lastig.”
De vraag is wanneer de pompen er wel weer zijn of er dan voldoende monteurs zijn om ze te installeren. “Dan hebben we de producten, maar wie gaat ze aan de muur hangen? Dat blijft natuurlijk een issue. Ook onze concurrenten hebben straks met dit probleem te maken”, stelde de woordvoerster.
Een ander probleem dat in 2023 kan gaan spelen, is het financiële plaatje. Met een warmtepomp gebruik je minder of geen gas en juist méér stroom. Of dit financieel voordeel oplevert, hangt af van de verhouding tussen de prijzen van stroom en gas. Met de huidige marktprijzen is dat gunstig, omdat de besparing in euro's op gas groter is dan wat je extra kwijt bent aan stroom.
In 2023 wil het kabinet Rutte echter een prijsplafond instellen voor stroom en gas, waarbij de verhouding tussen de maximale gasprijs en de maximale stroomprijs verandert. Hierdoor wordt stroom relatief duurder ten opzichte van gas. Het financiële voordeel van een warmtepomp ten opzichte van een cv-ketel dreigt zodoende teniet te worden gedaan.