- 1 op de 6 van de Nederlanders overweegt de aanschaf van een warmtepomp als de terugverdientijd minder is dan vijf jaar en nog eens 1 op de 6 neemt genoegen met zes tot tien jaar.
- Met de hoge gasprijzen bedraagt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp momenteel naar schatting 4,4 jaar en van een volledig elektrische 5,3 jaar, blijkt uit berekeningen van energiebedrijf Zonneplan.
- Maar als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen moet je ook goed kijken naar de isolatie van je huis, de ruimte die je hebt, de levertijd en mogelijke subsidies.
- Lees ook: In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang
Het kabinet Rutte IV wil vaart zetten achter de adoptie van de hybride warmtepomp. Dat is een warmtepomp die je in combinatie met de cv-ketel kunt gebruiken en die een forse besparing op het gasverbruik oplevert.
Dinsdag kondigde minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting aan dat de regering hybride warmtepompen vanaf 2026 verplicht wil stellen bij de vervanging van cv-ketels. Al komt er wel en uitzondering voor woningen “die niet geschikt zijn.”
Momenteel is het al zo dat er grote belangstelling is voor hybride warmtepompen vanwege de hoge gasprijzen. De calculerende burger kijkt daarbij goed naar hoeveel tijd er nodig is om de hoge aanschafkosten terug te verdienen.
Volgens energiebedrijf Zonneplan overweegt 1 op de 6 Nederlanders een warmtepomp aan te schaffen als de terugverdientijd hooguit vijf jaar bedraagt en nog eens 1 op de 6 bij een terugverdientijd van zes tot tien jaar.
Zonneplan heeft berekend dat de terugverdientijd van een volledig elektrische warmtepomp bij de huidige energietarieven (€2,39 per m3 gas en €0,56 per kWh stroom) 5,3 jaar bedraagt. Daarbij gaat Zonneplan uit van een gemiddeld verbruik van 1.500 m3 per jaar en een aankoopprijs van 10.000 euro.
Voor een hybride warmtepomp van 5.000 euro, waarbij nog ongeveer 40 procent van de warmwaterbehoefte door een cv-ketel wordt verzorgd wordt, bedraagt de terugverdientijd 4,4 jaar.
Bij de berekeningen is geen rekening gehouden met subsidies en is uitgegaan van gemiddelde aanschafprijzen, terwijl die in werkelijkheid sterk uiteen kunnen lopen. En de aanname is dus dat de prijzen van gas op de huidige piekniveaus blijven hangen de komende jaren. Bij een daling van gasprijzen neemt de terugverdientijd uiteraard toe.
Ongeveer een kwart van de Nederlanders ziet de waarde van een waterpomp (nog) niet in, hoe lang of kort het ook duurt de aanschafkosten terug te verdienen, zo blijkt uit het onderzoek van Zonneplan.
Isolatie, ruimte, levertijd en subsidie
De terugverdientijd is niet het enige waar je op moet letten, als je overweegt een warmtepomp aan te schaffen. Een warmtepomp heeft pas zin als je huis goed geïsoleerd is, want anders kan zo'n apparaat niet efficiënt werken. Dit kan dus vooral een probleem zijn voor oudere huizen, zoals de typische jaren dertig woningen.
Wat isolatie betreft valt vooral met muur-, dak- en vloerisolatie valt veel winst te behalen, maar denk ook aan radiatorfolie, tochtstrips en een brievenbusborstel.
Verder moet je goed bedenken waar in huis je ruimte hebt voor een warmtepomp. Voor een hybride lucht-water-warmtepomp is een binnen-unit vlakbij je cv-ketel nodig en een buiten-unit.
De binnen- en buitenunit moeten op een goed en veilig bereikbare plek worden geplaatst zodat onderhouds- en servicemonteurs er goed bij kunnen. Dat betekent dat dat lang niet altijd op de plek van je voorkeur kan.
Vanwege de huidige populariteit van de warmtepomp is de levertijd inmiddels flink opgelopen. Woordvoerders van installatiebedrijf Feenstra en de Vereniging Eigen Huis zeiden begin april tegen Business Insider dat de kans beperkt is dat je als particulier dit jaar nog een warmtepomp kunt aanschaffen.
Als je een warmtepomp aanschaft, kan je subsidie aanvragen om een deel van het aankoopbedrag terug te krijgen. Dit kan via de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Je kan dat doen tot maximaal 12 maanden na de installatie met de factuur en een betaalbewijs. De installatie moet gedaan zijn door een bouwinstallatiebedrijf en mag je niet zelf hebben gedaan.