- Volgens installatiebedrijf Feenstra, een van de grootste spelers in Nederland, zijn warmtepompen zeker tot eind 2022 niet of nauwelijks verkrijgbaar.
- Branchevereniging Techniek Nederland bevestigt dat mensen rekening moeten houden met langere levertijden.
- Leveringen van de apparaten blijft een probleem; en als ze er zijn is het ook lastig om monteurs te vinden die ze kunnen plaatsen.
- Lees ook: Een hybride warmtepomp plaatsen: waar moet je rekening mee houden voor je huis?
Wie z’n woning wil vergroenen met een warmtepomp, komt voorlopig op een lange wachtlijst. Volgens installatiebedrijf Feenstra, een van de grootste spelers in Nederland, zijn warmtepompen zeker tot eind 2022 niet of nauwelijks verkrijgbaar.
Het bedrijf, met 850 monteurs en veertien vestigingen verspreid over het land, neemt al maanden geen nieuwe klanten aan. “De verwachtingen waren niet meer te managen, met wachttijden van meer dan een jaar voor mensen die een bestelling deden”, zegt een woordvoerster.
“Onderdelen voor de warmtepompen moeten uit Oekraïne komen en de vraag is enorm”, legt de zegsvrouw uit. De aanleveringsproblemen gelden niet alleen voor warmtepompen, maar ook voor omvormers voor zonnepanelen en de panelen zelf. “Die moeten uit China komen, transport is hartstikke lastig.”
De vraag is wanneer de pompen er wel weer zijn of er dan voldoende monteurs zijn om ze te installeren. “Dan hebben we de producten, maar wie gaat ze aan de muur hangen? Dat blijft natuurlijk een issue. Ook onze concurrenten hebben straks met dit probleem te maken”, stelt de woordvoerster.
Zij noemt het plan van woonminister Hugo de Jonge om per 2026 de warmtepomp verplicht te stellen bij vervanging van een cv-installatie, "een enorme ambitie".
De hybride warmtepomp geniet momenteel enorme belangstelling. Bij dit type warmtepomp blijf je de cv-ketel nog deels gebruiken om bijvoorbeeld water in je douche op te warmen of om extra warmte te creëren op zeer koude dagen. Maar je bespaart wel fors op het gasverbruik.
De stijgende gasprijzen zorgen ervoor dat de alternatieve manier van warmte opwekken binnen enkele jaren is terugverdiend, zeker als er ook nog eens zonnepanelen geïnstalleerd worden. Wat de kosten betreft zijn hybride warmtepompen minder duur dan warmtepompen die de hr-ketel volledig vervangen.
Levering warmtepomp blijft een uitdaging
Branchevereniging Techniek Nederland bevestigt dat mensen rekening moeten houden met langere levertijden. "Maar sommige installateurs hebben warmtepompen op voorraad genomen, die kunnen mogelijk nog uitleveren", zegt een woordvoerder.
Volgens hem is de vraag explosief gestegen sinds oktober vorig jaar, toen de gasprijzen begonnen te stijgen. "Dat zie je nu terug. Het kost fabrikanten even tijd om zich daarop aan te passen", aldus de zegsman. "Het is vergelijkbaar met een auto kopen op dit moment. Als je die nu bestelt heb je die ook niet binnen een week of een maand", vervolgt hij.
Eerder liet Jan Liefting, warmtepompexpert bij Feenstra, aan Business Insider al weten dat zijn bedrijf sinds april voor minimaal zes maanden de geen orders meer zou aannemen. “We werden overspoeld met aanvragen, maar krijgen bijna niets geleverd", aldus Liefting in april.
En zelfs als er warmtepompen beschikbaar zijn, dan gaan ze voornamelijk naar nieuwbouwprojecten, zei Hans Andre De la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, tegen Business Insider.
Liefting voegde daaraan toe dat een groot aandeel van het aanbod ook buiten de landsgrenzen geplaatst zal worden. “Je ziet dat ze bijvoorbeeld in Duitsland enorm veel vraag hebben, nu door de oorlog in Oekraïne het hele plan voor overgang naar duurzame energie met aardgas op de schop gaat. Ook daar geeft de overheid nu subsidie op de apparaten”.