- De verkoop van warmtepompen groeide in 2022 harder dan die van cv-ketels, blijkt uit nieuwe cijfers.
- Wel werden er afgelopen jaar in absolute cijfers nog veel meer cv-ketels verkocht. Nederlanders kochten 440.000 nieuwe cv-ketels, tegen 100.000 warmtepompen.
- De verkoop van warmtepompen heeft een impuls gekregen door de sterke stijging van gasprijzen.
- Lees ook: Blik op je Geld: energieprijzen omlaag, rally op de beurs
De verkoop van warmtepompen groeide in 2022 harder dan die van traditionele cv-ketels. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Verwarmingsindustrie, waarover Techniek Nederland vrijdag een persbericht naar buiten bracht.
Er werden afgelopen jaar 100.000 warmtepompen geïnstalleerd in Nederland; een stijging van 37 procent ten opzichte van 2021.
Wel werden er n absolute zin nog meer cv-ketels geïnstalleerd in 2022. Er kwamen in totaal 440.000 nieuwe cv-ketels bij, maar dit was slechts een stijging van 2 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Sterke vraag naar warmtepomp door energiecrisis
Volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland is de de vraag naar warmtepompen door de sterke stijging van gasprijzen flink toegenomen. Met name die van hybride warmtepompen, zo stelt hij in het persbericht. Die worden gebruikt in combinatie met een cv-ketel. “Logisch dus dat ook de verkoop van cv-ketels toeneemt”, aldus Terpstra.
Installateurs van warmtepompen gaven afgelopen jaar al aan dat de vraag naar warmtepompen zo hard steeg, dat de leveringstijden fors zijn opgelopen. Sinds de inval van Rusland in buurland Oekraïne begin vorig jaar zijn de prijzen voor gas en stroom flink gestegen. Dit komt mede doordat het westen de inkoop van gas uit Rusland sterk terug heeft gebracht.
Een warmtepomp kan het gasverbruik fors beperken in het geval van een hybride variant. Een volledig elektrische warmtepomp kan de cv-ketel zelfs helemaal vervangen. Dit gaat wel gepaard met een fors hoger stroomverbruik. Voor een volledig elektrische warmtepomp moeten huizen wel relatief goed geïsoleerd zijn.
Volgens Techniek Nederland kunnen huishoudens ook 10 procent tot 20 procent op hun gasverbruik besparen door van een oude cv-ketel over te stappen op een energiezuinigere hr-ketel. De combinatie van een hr-ketel en een hybride waterpomp zou zelfs een besparing van 60 procent opleveren, volgens de organisatie.
Besparing van slechts 100 euro op jaarbasis
Zoals gezegd neemt het elektriciteitsverbruik wel toe met een warmtepomp. De hogere stroomkosten moeten worden afgezet tegen de lagere kosten voor het gasverbruik.
Toen gasprijzen in 2022 extreem hoog waren, werd de warmtepomp financieel steeds aantrekkelijker. Maar in 2023 geldt het prijsplafond voor energie, waar je tot een verbruik van 1.200 kuub op jaarbasis maximaal 1,45 euro per kuub gas betaalt.
Door het prijsplafond voor energie valt het financiële voordeel van de warmtepomp grotendeels weg, bleek afgelopen jaar uit een berekening van vergelijkingswebsite Slimster. Wie een cv-ketel vervangt voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp, bespaart slechts zo'n 100 euro tot 120 op jaarbasis, berekende Slimster.
De onderzoekers gingen hierbij uit van een gemiddeld jaarverbruik van 1.169 kuub gas en 2.479 kWh stroom per jaar. Daarbij hanteerden ze het prijsplafond van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom, tot een verbruik van 1.200 kuub gas per jaar en 2.900 kWh stroom per jaar.
De kosten van het gasverbruik nemen sterk af met een warmtepomp, maar door het extra stroomverbruik komen huishoudens al snel uit boven de volumelimiet voor stroom van 2.900 kWh per jaar, die geldt bij het prijsplafond. Ze zullen hierdoor voor het stroomverbruik boven de 2.900 kWh de marktprijs moeten betalen.
Slimster ging hierbij uit van een gemiddeld stroomtarief 0,58 euro per kWh. Dat is nog optimistisch berekend, want de gemiddelde variabele stroomprijs voor nieuwe klanten bedroeg in januari dit jaar 0,65 euro per kWh.
Een besparing van 100 euro op jaarbasis is volgens de onderzoekers niet voldoende om de hoge kosten terug te verdienen. Volgens Milieu Centraal kost een hybride warmtepomp al gauw zo' 5.000 euro en bij een volledig elektrische warmtepomp 6.000- tot 14.000 euro.
Vanaf 2026 is het verplicht om bij de vervanging van de cv-ketel een hybride of volledig elektrische warmtepomp aan te leggen. De overheid hoopt met deze regel dichterbij het behalen van de klimaatdoelen te komen.