Wankelt de positie van de Duitse bondskanselier Angela Merkel? Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. In de Duitse pers gonst het steeds meer van de geruchten dat de vluchtelingencrisis Merkel haar kanselierschap kan gaan kosten. Eerder deze week maakte N-TV melding van geruchten dat minister van Financiën Wolfgang Schäuble volgend jaar Merkel opvolgt als kanselier. Merkel zou dan Ban Ki-Moon opvolgen als secretaris-generaal bij de VN.

Donderdag schrijft de Frankfurter Allgemeine over de onvrede in de CDU/CSU over de in de ogen van de partij Merkels te softe aanpak van de vluchtelingeninstroom. “Als hij [Schäuble] kanselier was geweest, was het anders gelopen”, klinkt het volgens de Duitse krant in de wandelgangen. Onduidelijk is wie de geruchten verspreid. Merkel of haar getrouwen die de critici van haar beleid voor het blok willen zetten. Of het begint daadwerkelijk te lijken op een georganiseerde rebellie om Merkel ten val te brengen. 

Overigens blijkt uit een recente peiling in opdracht van het Duitse tijdschrift Stern dat 81 procent van de CDU-leden Merkel steunt. Een flinke meerderheid van de partij ziet de huidige bondskanselier graag als partijleider tijdens de verkiezingen in 2017.

2. Gaat de Europese Centrale Bank (ECB) binnen afzienbare tijd nu wel of niet aankondigen dat het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro wordt verlengd? Beleggers hopen donderdagmiddag tijdens de persconferentie met ECB-president Draghi antwoord te krijgen op die vraag. Helaas zal Draghi met lege handen aankomen en geen sterkere hints geven dat de ECB van plan is meer te doen.

De ECB heeft steeds beloofd dat het obligatieaankoopprogramma, dat in principe in september 2016 afloopt, indien nodig kan worden verlengd. Die boodschap wordt donderdag waarschijnlijk herhaald. En daar blijft het bij. In de afgelopen tijd hebben 12 van de 25 ECB-bestuursleden laten doorschemeren dat het voorbarig is om nu al het aankoopprogramma te vergroten. Dat is ook de reden dat er deze maand geen verruiming wordt verwacht.

Belangrijk is nog dat Draghi zelf ook de verwachtingen heeft getemperd. Eerder deze maand zei hij in een interview met de krant Kathimerini dat "het wat langer zal duren dan eerder werd aangenomen voordat de inflatie terug is en gestabiliseerd rond niveaus die we als dicht genoeg bij 2 procent beschouwen". En het gaat hier vooral om de woorden "dicht genoeg".

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

De ECB streeft naar een inflatie van dichtbij maar onder de 2 procent. Beleggers verstaan daaronder 1,8 of 1,9 procent of simpelweg 2 procent. De ECB voorspelde vorige maand dat in 2017 1,7 procent zal bedragen. Die voorspellingen waren natuurlijk te optimistisch en moeten in december wéér verlaagd worden. Dat zou reden genoeg moeten zijn voor de ECB om meer te doen.

Maar het is inmiddels wel duidelijk dat de ECB zich in bochten aan het wringen is zodat het niets hoeft te doen. Uiteindelijk komen die extra obligatieaankopen er waarschijnlijk toch, maar pas als de markt de markt de ECB dwingt om in te grijpen, bijvoorbeeld als de euro te hard wordt.

3. Bill Ackman, de activistische belegger en topman van hedgefonds Pershing Square, krijgt een koekje van eigen deeg. Ackman moet namelijk flink bloeden vanwege de crash in de koers van farmaceut Valeant, de grootste en belangrijkste belegging van Pershing Square.

De koers van Valeant kelderde op woensdag met 39 procent nadat short sellers van het obscure huis Citron Research in een rapport claimden dat het bedrijf "de Enron van de farmaceutische industrie" is. Uiteindelijk sloot het fonds 20 procent lager op 118 dollar nadat Ackman 2 miljoen aandelen bijkocht.

Uit cijfers van Bloomberg blijkt dat Ackman 2,8 miljard dollar heeft verloren sinds augustus, toen de koers piekte op krap 264 dollar. Andrew Left, de analist van Citron, zei tegen Bloomberg zich niet schuldig te voelen voor Ackmans verliezen . “Als er een persoon op de wereld is waar ik geen medelijden mee heb, dan is het Bill Ackman. Als ik met hem van bankrekening en kapsel kan wisselen, zou ik er morgen mee stoppen,” aldus Left.

Ackman staat zelf ook bekend om zijn shortsell-strapatsen. Zijn laatste avontuur, een campagne tegen Herbalife, heeft echter niet zo goed uitgepakt. Eind 2012 beweerde Ackman dat Herbalife's bedrijfsmodel een pyramidespel is.

4. De beurs is vandaag oersaai omdat beleggers in afwachting zijn van het rentebesluit van de ECB. Rond het middaguur noteerde de AEX vlak op 450 punten. Voor de week staat de beursgraadmeter daarmee op een voorlopige winst van 0,4 procent.

Op een jaargrafiek is het beeld ook niet heel spannend. De AEX beweegt nu 2 maanden lang in de 400-450 punten bandbreedte. Mooi is dat de index nu aan de bovenkant zit, waardoor er een voorlopige jaarwinst van 6 procent op de borden staat (9 procent inclusief herbelegde dividenden).

5. Uitblinker in de AEX is AkzoNobel, dat voorbeurs meevallende kwartaalcijfers bekendmaakte. De chemiereus boekte dankzij zelfhulp – kostenbesparingen – een meevallende winst over het derde kwartaal. Afgelopen kwartaal steeg de operationele winst met bijna een derde naar 436 miljoen euro. Dat lag ruimschoots boven de 409 miljoen euro waar analisten door de bank genomen op hadden gerekend.

Teleurstellend was dat vanwege moeilijke marktomstandigheden de verkoopvolumes van verf en andere chemieproducten afgelopen kwartaal daalden. Dat de omzet toch met 2 procent steeg had AkzoNobel te danken aan de zwakke euro. Het bedrijf zei op de Europese thuismarkt geen verbetering te zien en dat het positieve effect van de zwakke euro zal verminderen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl