De Britse regering probeert met een truc het toch voor elkaar te krijgen ordelijk de EU te verlaten. Het lijkt een laatste wanhoopspoging van de Britse premier Theresa May.
De Brexit-deal van May is al twee keer overweldigend weggestemd. In het Lagerhuis werd er woensdag gestemd over acht alternatieve Brexit-scenario’s, maar geen enkele kon op een meerderheid rekenen.
Vrijdag stemt het parlement over alleen dat deel van de Brexit-deal van May dat op de uittreding betrekking heeft en niet over de politieke verklaring over de toekomstige verhoudingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
De steun voor de twee keer weggestemde Brexit-deal van May is onder druk van de naderende nieuwe Brexit-deadline van 12 april groter aan het worden, maar mocht van de excentrieke parlementsvoorzitter John Bercow niet voor de derde keer in stemming worden gebracht zonder echte wijzigingen. Toch staat hij nu de motie toe, omdat er met het uit elkaar trekken van de uittredingsovereenkomst en de politieke verklaring over de toekomst volgens hem iets fundamenteels is veranderd aan het voorstel.
Als het Lagerhuis de uittredingsovereenkomst goedkeurt, kan Groot-Brittannië op 22 mei ordelijk de EU verlaten, stelt de regering. Dan is een harde Brexit op 12 april van de baan. De Britten hoeven dan ook niet mee te doen aan de Europese verkiezingen.
‘Labour en DUP stemmen tegen’
In de uittredingsovereenkomst die May sloot met de EU zijn onder meer de ‘scheidingsrekening’, de burgerrechten en de zo omstreden ‘backstop’-regeling voor de Noord-Ierse grens opgenomen. In januari zei Theresa May nog dat de uittredingsovereenkomst en de politieke verklaring over de toekomstige relatie één pakket vormden.
Oppositiepartij Labour vindt dat nog steeds en noemt de manier waarop de regering de Brexit nu wil regelen “niet in het nationale belang”. Labour stemt dan ook tegen, laat schaduwminister voor de Brexit Keir Starmer weten op Twitter:
What the Government is doing is not in the national interest and that’s why we will not support it tomorrow. 6/
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) 28 maart 2019
Volgens bronnen van de BBC zal ook de Noord-Ierse DUP-partij tegen de motie stemmen en naar verluidt zijn ook nog altijd tientallen parlementariërs uit May’s eigen Conservatieve Partij tegen. Daarmee lijkt een meerderheid, ondanks de truc om maar een gedeelte van de deal in stemming te brengen, nog altijd ver weg.
Theresa May kondigde woensdag aan vervroegd op te stappen als het Lagerhuis instemt met haar deal om zo ruimte te maken voor een nieuwe premier die de volgende fase van de onderhandelingen met de EU kan gaan doen.
Maar als de Britse politiek niet tijdig overeenstemming weet te bereiken over een strategie, dreigt Groot-Brittannië op 12 april de EU zonder deal te verlaten, met alle economische en politieke chaos die daarbij komt kijken.