Met het oog op de vergrijzing schuift de pensioenleeftijd in Nederland langzaam op. In principe stijgt de pensioenleeftijd de komende decennia met 8 maanden per jaar dat we langer leven. Echter, veel werkenden denken het niet te kunnen uithouden tot de officiële pensioenleeftijd, ofwel het moment dat je de AOW-uitkering van de staat krijgt.

De AOW-leeftijd is sinds dit jaar vastgelegd op 67 jaar en dat blijft zo tot en met 2027. In 2028 en 2029 komt daar drie maanden bij.

Bijna de helft van de werkenden (45 procent) denkt het echter niet te redden om tot de pensioenleeftijd door te werken. Dat stelt vakbond CNV op basis van onderzoek onder 2.700 leden van boven de 45 jaar.

Volgens de bond wordt door 66 procent het onmogelijk geacht als er moet worden doorgewerkt tot 70 jaar en 57 procent vindt dat ze een zwaar beroep hebben.

Wie wil weten wat zijn of haar verwachte AOW-leeftijd is kan dit opzoeken met deze tool van de Sociale Verzekeringsbank, de instantie die de AOW-uitkeringen verzorgt.

In de tabel hieronder geven we een overzicht van verwachte AOW-leeftijden van mensen tussen de 26 en 66 jaar.

Bijna 2 op 3 werknemers wil eerder stoppen met werken, voordat ze AOW krijgen

In de peiling van CNV geeft 62 procent van de ondervraagden aan dat ze graag eerder willen stoppen met werken, maar dat dit financieel onmogelijk is door verlies van inkomen.

"Het is ongekend dat zoveel mensen moeten doorwerken, terwijl ze eigenlijk niet meer kunnen. Veel van de respondenten zijn voor hun twintigste jaar al begonnen met werken. Zij zijn simpelweg opgebrand. Het is voor het CNV volstrekt onacceptabel dat in een rijk land als Nederland zoveel mensen moeten doorwerken tot ze erbij neervallen", aldus voorzitter Piet Fortuin.

De bond doet een oproep aan werkgevers en het kabinet om snel tot een structurele regeling voor zwaar werk te komen, want de huidige regeling loopt eind 2025 af. Gesprekken met werkgevers en het kabinet hierover liepen volgens CNV op niets uit. Er wordt daarom woensdag actie gevoerd over die regeling op het Malieveld, aldus de bond.

"De bouwvakker en verpleegkundige hebben geen boodschap aan politiek gedraal. Die nieuwe regeling moet er dus snel komen. Daarom voeren we actie. We roepen het kabinet en werkgevers op om snel om tafel te komen. Aan het CNV ligt het niet. Wij reiken andere partijen vandaag nog de hand toe en gaan graag constructief het gesprek aan. Dit kan geen dag langer wachten", zegt Fortuin.

LEES OOK: Rentenieren: zoveel rendement moet je maken op je vermogen om jezelf €1.000 per maand of meer uit te keren voor extra pensioen