Wall Street poetste donderdag in de tweede helft van de handelssessie eerdere verliezen weg.
Beleggers legden hun zorgen over de Europese economie naast zich neer om zich te richten op het belangrijke banenrapport dat vrijdag wordt gepresenteerd. Eerder op de dag en woensdag waren er al gunstige voortekenen van de ontwikkeling van de arbeidsmarkt.
De Dow-Jonesindex sloot een fractie lager op 16.801,05 punten en de S&P 500 eindigde met 1946,17 punten exact op de slotstand van woensdag. De Nasdaq won 0,2 procent tot 4430,20 punten.
Teleurstelling over Draghi
Aanvankelijk reageerden beleggers in New York, evenals hun Europese collega’s eerder op de dag, teleurgesteld op het uitblijven van details van de jongste steunplannen van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook vroeg men zich af of de ingrepen daadwerkelijk zullen leiden tot een hogere economische groei in de eurozone.
,,Het overheersende gevoel in de markt is dat de ECB simpelweg onvoldoende doet om de economische groei aan te jagen door de komende paar jaar bepaalde obligaties op te kopen”, aldus een handelaar in New York.
Lagarde wil meer pit
Dat het herstel maar niet van de grond wil komen, was directeur Christine Lagarde van het IMF evenmin ontgaan. Ze riep beleidsmakers die volgende week op de najaarsvergadering van de geldschieter komen op vooral te praten over gedurfder beleid. Op die manier moet worden voorkomen dat de wereldeconomie verzandt in ,,de nieuwe middelmaat'', waarin amper sprake is van groei.
Vrijdag krijgen beleggers een indicatie van de gezondheid van de Amerikaanse economie. Het ministerie van Arbeid maakt halverwege de middag (Nederlandse tijd) bekend hoeveel banen er in september zijn gecreëerd, exclusief de agrarische sector. Economen rekenen in doorsnee op de aanwas van 215.000 arbeidsplaatsen, flink meer dan de 142.000 stuks in augustus.
Minder WW-aanvragen in VS
Donderdag was er al een klein lichtpuntje. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week met 8000 tot 287.000, waar economen rekenden op 297.000 aanvragen.,,Dat is ongeveer het niveau van voor de financiële crisis, hetgeen goed nieuws impliceert in het banenrapport dat vrijdag verschijnt'', zei een beleggingsstrateeg.
De euro was 1,2665 dollar waard, tegen 1,2668 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 91,28 dollar, terwijl de prijs van Brentolie 0,5 procent daalde tot 93,66 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl