De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,2 procent hoger op 296,82 punten. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 483,81 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen respectievelijk 0,2 en 0,4 procent. De CAC 40 in Parijs won 1,2 procent, gesteund door koerswinsten tot 3,9 procent voor de banken Crédit Agricole en Société Générale.

In New York stond de Dow-Jonesindex ruim een uur na de opening 0,7 procent hoger. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte toename van de industriële productie in de Verenigde Staten.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde woensdag tijdens een interview met zakenzender CNBC dat ze Griekenland in de euro wil houden. Ze reageerde op de groeiende vrees dat Griekenland de euro verlaat na de parlementsverkiezingen, die op 17 juni plaatsvinden.

Door de zorgen over de Griekse politieke crisis bleven de Spaanse en Italiaanse 10-jarige rentes op kritieke niveaus. Investeerders vrezen dat Spanje en Italië de volgende slachtoffers van de crisis kunnen gaan worden.

SBM Offshore

In de AEX ging SBM Offshore aan kop met een koerswinst van 4,4 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie boekte in het eerste kwartaal minder omzet dan verwacht. Beleggers zijn echter tevredendatSBM voor 2012 blijft rekenen op een omzet van circa 4 miljard dollar. PostNL was de grootste daler met een min van 2,9 procent.

Chipmachinefabrikant ASMI was de sterkste klimmer in de MidKap met een winst van 7,6 procent. Volgens analisten is de kans dat ASMI zijn activiteiten opsplitst toegenomen, nu oprichter en grootaandeelhouder Arthur Del Prado heeft gezegd dat hij zich daar niet langer tegen zal verzetten. Vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen stond onderaan met een min van 3,1 procent.

De euro was 1,2744 dollar waard, tegen 1,2765 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De eenheidsmunt zakte eerder op de dag nog tot onder de 1,27 dollar. De prijs van ruwe Amerikaanse olie daalde vrijwel de hele dag, maar begon tegen het einde van de handel op te lopen. Amerikaanse olie kostte 94,40 dollar per vat (plus 0,1 procent). Brentolie daalde juist met 0,1 procent tot 112,10 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl