Wall Street kende een grillige sessie, waarin beleggers zich zorgen blijven maken over de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.
De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent lager. In het eerste kwartaal als geheel is de toonaangevende graadmeter zo’n 23 procent gedaald, de slechtste kwartaaluitslag sinds 1987.
De bedrijvigheid in de Chinese industrie leefde in maart behoorlijk op. De tweede economie van de wereld lijkt voorzichtig te herstellen van de virusuitbraak.
De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag met verliezen gesloten. Wall Street kende een grillige sessie, waarin beleggers zich zorgen blijven maken over de verdere verspreiding van het coronavirus.
De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent lager op 21.917,16 punten. In het eerste kwartaal als geheel is de toonaangevende graadmeter zo’n 23 procent gedaald, de slechtste kwartaaluitslag sinds 1987. De S&P zakte 1,6 procent tot 2584,59 punten en technologiegraadmeter Nasdaq speelde 1 procent kwijt op 7700,10 punten.
Eerder op de dag sloten de Europese beurzen juist met winsten. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,6 procent hoger op 483,44 punten. De MidKap dikte 4 procent aan tot 666,10 punten. Parijs, Frankfurt en Londen kregen er tot 1,9 procent bij.
Een onverwachte opleving van de bedrijvigheid in de Chinese industrie in maart zorgde voor opluchting bij beleggers. De tweede economie van de wereld lijkt zich voorzichtig te herstellen van de zware klap die zij in februari kreeg door de virusuitbraak. Wel liep het enthousiasme hierover in de loop van de dag wat terug.
Vertrouwen minder gedaald
Tegen het einde van de sessie in Europa steeg het sentiment weer, na meevallende macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten. Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie bleek in maart minder sterk weggezakt dan de meeste economen hadden voorzien.
Maar dit kon de stemming in New York niet tot het einde van de sessie ondersteunen. Zorgen over de duur van de shutdown wegens het coronavirus drukten het sentiment. De Amerikaanse winkelketen JC Penney (min 1,8 procent) meldde het merendeel van zijn 90.000 medewerkers voorlopig op straat te zetten. Veel winkelketens in de VS sturen hun personeel tijdelijk naar huis om kosten te besparen.
Ook de oliemarkt blijft een punt van zorg. Oliekartel OPEC is er dinsdag niet in geslaagd om een datum vast te stellen voor noodonderhandelingen, die een einde kunnen maken aan de prijzenoorlog. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat onder meer Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Nigeria hebben gezegd dat ze geen behoefte hebben aan extra overleg. Het idee om snel met elkaar te gaan praten kwam onder meer van Algerije.
Door onenigheid tussen Rusland en Saudi-Arabië zijn de olieprijzen afgelopen weken flink weggezakt. De Saudi's willen dat Rusland, voorheen een bondgenoot van de OPEC, instemt met een verdere inperking van de olieproductie. Dat zou de olieprijzen moeten stutten nu de vraag door de coronacrisis is gedaald. Omdat Moskou weigerde, besloot Riyad om de vraagprijs te verlagen en de productie te verhogen om Rusland met nog lagere olieprijzen onder druk te zetten.