De aandelenbeurzen in New York zijn de handelsweek maandag met winst aangevangen dankzij overeenstemming tussen Griekenland en zijn geldschieters. Wall Street geeft daarmee een passend vervolg aan de winstreeks van de afgelopen twee dagen waarin al voorzichtig op een akkoord werd gerekend.

Na een paar minuten handelen stond de leidende Dow-Jonesindex 0,8 procent hoger tot 17.896 punten. De bredere S&P 500 ging 0,7 procent omhoog en kwam op 2091 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,8 procent tot 5039 punten.

“De markten zijn redelijk tevreden dat er een mogelijke oplossing voor de Griekse schuldencrisis op tafel ligt”, zei een handelaar. “De aandacht zal nu snel verschuiven naar de kwartaalresultaten uit het bedrijfsleven. De komende weken zullen we wat winstnemingen zien en gedurende de zomer zullen de indices zich in een nauwe bandbreedte bewegen.”

Oliebedrijf MPLX koerste ruim 8 procent lager. Het bedrijf maakte bekend branchegenoot MarkWest Energy Partners (plus 14 procent), de op een na grootste verwerker van aardgas in de VS, over te nemen voor bijna 16 miljard dollar.

Ook in de autobranche werd een deal aangekondigd. Aandrijvingsspecialist BorgWarner legde een overnamebod van 29,50 dollar per aandeel op tafel bij Remy International. De fabrikant van elektrische en hybride motoren wordt daarmee gewaardeerd op 1,2 miljard dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl