Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager van start gegaan, na de publicatie van een tegenvallend rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat heeft de vrees voor een recessie aangewakkerd.

De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in juli flink afgezwakt. Dat verergert de zorgen over een afkoeling van de Amerikaanse economie en van de arbeidsmarkt.

Volgens het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid kwamen er vorige maand 114.000 banen bij. Het cijfer over juni werd ook nog eens neerwaarts herzien.

Daarmee viel de banengroei in juli behoorlijk lager uit dan verwacht, want economen rekenden in doorsnee op 175.000 nieuwe banen.


De werkloosheid in de VS liep op tot 4,3 procent, van 4,1 procent in juni. Het is de vierde maand op rij dat de werkloosheid in 's werelds grootste economie stijgt. Steeds meer bedrijven ontslaan mensen of worden terughoudender met het aannemen van nieuw personeel.

Deze week kwamen ook al tegenvallende cijfers over de bedrijvigheid van de Amerikaanse industrie, die naar het laagste niveau in acht maanden is gezakt.

Wall Steet sluit fors lager

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve mogelijk te lang heeft gewacht met het verlagen van de rente om een forse afkoeling van de economie te voorkomen. Verder was chipconcern Intel een opvallende verliezer met een koersval van ruim 26 procent na onder meer tegenvallende cijfers.

Techgraadmeter Nasdaq kende met een min van 2,4 procent de grootste daling en zakte tot 16.776,16 punten. De Dow-Jonesindex eindigde 1,5 procent lager op 39.737,26 punten. De brede S&P 500-index daalde 1,8 procent op 5346,56 punten.

Het flinke koersverlies van Intel komt na slechte kwartaalresultaten donderdag nabeurs. De chipproducent maakte bekend duizenden banen te schrappen om miljarden aan kosten te besparen. Ook schort Intel dividenduitkeringen vanaf het vierde kwartaal een tijdje op. Daarnaast kwam Intel met een tegenvallende verwachting voor de omzet in het huidige kwartaal.

Ook Snap verloor flink en raakte 27 procent kwijt, na een teleurstellende omzetverwachting van het bedrijf achter de app Snapchat voor het huidige kwartaal.

Amazon zakte 8,8 procent, nadat het webwinkel- en techconcern ook resultaten presenteerde. De omzet en de winst stegen in het tweede kwartaal en voor het lopende kwartaal rekent Amazon op een omzet tussen de 154 miljard en 158,5 miljard dollar. Maar analisten hadden op een sterker vooruitzicht gerekend.

Booking Holdings daalde 9,2 procent. Het bedrijf achter de van oorsprong Nederlandse hotelboekingssite Booking.com zag de omzet en winst afgelopen kwartaal stijgen dankzij de grote vraag naar reizen en hotelovernachtingen. Maar de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen.

Maaltijdbezorger DoorDash steeg daarentegen 8,4 procent. Zijn kwartaalcijfers werden wel goed ontvangen. Apple won 0,7 procent na cijfers.

De euro was 1,0912 dollar waard, tegenover 1,0906 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent goedkoper op 74,01 dollar. De prijs van Brentolie daalde 2,8 procent op 77,28 dollar per vat.

LEES OOK: Aandelen zijn toe aan rustpauze, na waanzinnige beursrally – 4 redenen waarom dat koopkansen biedt, volgens Bank of America