- De militaire provocatie van de Wagner Group onder leiding van Jevgeni Prigozjin tegen het bewind van president Vladimir Poetin is na een dag afgeblazen.
- Toch heeft de nasleep van de muiterij van het huurlingenleger waarschijnlijk serieuze gevolgen voor Rusland op de korte en langere termijn.
- President Poetin heeft zich kwetsbaar getoond, terwijl Prigozjin op zijn beurt moet vrezen voor z’n leven, stelt een westerse militaire strateeg.
- Lees ook: Wie wint de oorlog in Oekraïne? 4 experts analyseren de territoriale, psychologische en militaire balans
De muiterij van het Russische huurlingenleger Wagner Group heeft amper een dag geduurd. Maar het gaat wel om de meest serieuze bedreiging van het bewind van president Vladimir Poetin in de afgelopen 23 jaar. Wagner-leider Jevgeni Prigozjin slaagde erin binnen luttele uren de controle te nemen over de stad Rostov aan de Don en dreigde op te rukken naar Moskou, maar blies die operatie zaterdag op het laatste moment af.
Via bemiddeling van de Belarussische president Alexander Loekasjenko zou er een deal zijn gesloten waarbij Prigozjin zelf vertrekt naar Belarus en tevens wordt gevrijwaard van vervolging in Rusland. Volgens Moskou kunnen de huurlingen van Wagner zich bij het Russische leger aanmelden, maar onduidelijk is nog of daar werkelijk sprake van gaat zijn.
Ook moet nog blijken of Prigozjin echt naar Belarus vertrekt en zo ja, onder welke omstandigheden hij daar zou verblijven.
De afgeblazen muiterij heeft hoe dan ook gevolgen op de korte en langere termijn voor Rusland, meent de voormalige Australische generaal Mick Ryan, tegenwoordig werkzaam voor de denktank Center for Strategic and International Studies (CSIS).
"De autoriteit van Poetin is openlijk uitgedaagd en de president is daar niet als duidelijke winnaar uit naar voren gekomen", zegt Ryan tegen Insider.
Dit brengt volgens de militair strateeg het risico mee dat afbrokkelend vertrouwen in de Russische leider het moreel van de Russische troepen in Oekraïne verzwakt. Het Oekraïense leger zal dit momentum dan ook proberen te gebruiken om eventuele zwaktes van het Russische leger te exploiteren.
Balans van muiterij Wagner Group: autoriteit Poetin verzwakt, Prigozjin moet vrezen voor zijn leven
Het is nog onduidelijk wat Poetin precies van plan is in de nasleep van de muiterij van de Wagner Group, volgens Ryan. "Maar het is niet ondenkbaar dat, als we later terugkijken op 'de val van Poetin', dit als het moment wordt gezien waarop het begin van het einde in gang werd gezet",
Ryan sluit zich met deze inschatting aan bij politicoloog Mark Galeotti, die in een opiniestuk van zondag voor The Times of London schrijft dat "het eindspel" is begonnen voor Poetin.
"Poetin slaat stoere taal uit, maar hij heeft gefaald bij het tijdig in bedwang houden van Prigozjin, dan wel te kiezen voor de vervanging van Shoigu en Gerasimov {respectievelijk de Russische minister van Defensie en de hoogste legerbaas, red]. Dat is de reden voor het ontstaan van deze crisis", schrijft Galeotti. "Poetin is waarschijnlijk goed in staat om het lont uit het kruitvat te halen bij deze specifieke crisis, maar er is een behoorlijke kans dat hij daarbij klappen incasseert die op de langere termijn fataal zullen blijken."
Volgens de voormalige Australische generaal Ryan ziet het er overigens ook niet al te best uit voor Wagner-baas Prigozjin. Die mag dan wel een vrijgeleide naar Belarus hebben bedongen, de leider van de Wagner Group zal zeker voor z'n leven moeten vrezen.
"Poetin is behoorlijk wraakzuchtig. Mijn onderbuikgevoel zegt dat Prigozjin geen moeite hoeft te doen voor het regelen van een leuk optrekje om z'n pensioen uit te zitten", aldus Ryan tegen Insider. "Ik denk dat hij naar alle waarschijnlijkheid nog beperkte tijd te leven heeft."