China heeft zijn steun betuigd aan de Russische regering na de kortdurende opstand van de Wagner Groep. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat na een onderhoud met Beijing.

De Russische onderminister Andrej Rudenko sprak in Beijing met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang. Volgens het ministerie sprak China zijn steun uit voor de inspanningen van Moskou “om de situatie in het land in verband met de gebeurtenissen van 24 juni te stabiliseren”. Beijing heeft nog niet publiekelijk gereageerd op de Wagneropstand.

Beijing zegt een neutrale partij te zijn in het Oekraïne-conflict, maar is door westerse landen bekritiseerd omdat het weigert Moskou te veroordelen en omdat het een nauw strategisch partnerschap met Rusland heeft.

Huurlingen van Wagner Group verlaten Russische regio’s

De huurlingen van de Wagner Groep vertrekken ondertussen uit de zuidelijke Russische regio’s Voronezj en Lipetsk. Volgens gouverneur Alexander Gusev van Voronezj verloopt het terugtrekken van de Wagnertroepen “normaal en zonder incidenten”. Reisbeperkingen in de regio zullen volgens Gusev worden opgeheven wanneer de situatie helemaal is opgelost.

De Wagner Groep dook zaterdagochtend op in Voronezj, nadat ze eerst een militair hoofdkwartier in Rostov aan de Don waren binnengevallen. Ze trokken door die regio en door Lipetsk richting hoofdstad Moskou, maar dit kwam abrupt tot een einde door een overeenkomst die volgens Wagnerbaas Jevgeni Prigozjin bloedvergieten moest voorkomen.

Ook de Tsjetsjeense strijdkrachten die in Rostov aan de Don gepositioneerd waren om in te grijpen tegen de Wagner Groep trekken zich terug. De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov had zijn steun uitgesproken voor de Russische president Vladimir Poetin nadat de muiterij van de Wagner Groep begon.

Meer dan tienduizend vierkante meter aan wegen in Rostov aan de Don zijn beschadigd door zware voertuigen van de Wagner Groep. Reparaties aan de wegen gaan snel van start en moeten twee dagen duren, zegt de burgemeester van Rostov aan de Don op Telegram.

Gemeentelijke diensten hebben de stad volgens de burgemeester schoongemaakt. Volgens regionale autoriteiten zijn de reisbeperkingen in de regio Rostov opgeheven. Het autoverkeer en het openbaar vervoer zouden weer rijden.

Onduidelijk waar Prigozjin uithangt

Het is zondag nog altijd onduidelijk waar Wagner-baas Prigozjin momenteel is. Na de deal die hij zaterdag met Poetin sloot, kondigde het Kremlin aan dat de Wagner-voorman naar Belarus zou vertrekken. Er zijn nog geen berichten dat hij daar ook daadwerkelijk is gezien. Ook Prigozjin zelf heeft niets meer van zich laten horen.

Prigozjin vertrok zaterdagavond in een auto uit het Zuid-Russische Rostov aan de Don. Op beelden is te zien hoe een aantal inwoners van de stad hem toejuichen en zijn hand schudden. De Wagnerbaas en zijn troepen zullen volgens het Kremlin niet worden vervolgd voor hun muiterij.

Amerikaanse spionnen vingen halverwege juni al signalen op dat Prigozjin van plan was in opstand te komen tegen de Russische machtshebbers, meldt The Washington Post.

De precieze aard van Prigozjins plannen en zijn tijdschema waren niet duidelijk tot vlak voordat hij Rusland introk met de dreiging op te rukken naar Moskou. Maar volgens anonieme bronnen was er genoeg tijd om hooggeplaatste regeringsfunctionarissen in de Verenigde Staten te laten weten dat er "iets" stond te gebeuren.

Vanwege de informatie waren er volgens de bron in Washington de afgelopen twee weken grote zorgen over wat er zou gebeuren, met name rond de vraag of president Vladimir Poetin aan de macht zou blijven en wat instabiliteit in het land zou betekenen voor het beheer van Ruslands nucleaire wapenarsenaal.

Naast het Witte Huis zouden ook hoge functionarissen in het Pentagon, bij Buitenlandse Zaken en in het Congres op de hoogte zijn gebracht van de informatie over een mogelijke opstand door Prigozjin.

Maandag alsnog vrije dag in Moskou

Ondanks de de-escalatie van de opstand van het huurlingenleger Wagner Groep hebben Moskovieten maandag toch vrij. De burgemeester van Moskou kondigde die vrije dag zaterdag aan "om de risico's tot een minimum te beperken". Er gelden wel uitzonderingen. De autoriteiten en stadsdiensten moeten bijvoorbeeld wel aan het werk.

Terwijl de Wagner Groep zaterdag optrok richting Moskou, werd in de Russische hoofdstad de noodtoestand afgekondigd. Op wegen richting Moskou golden reisbeperkingen. Die zijn volgens het Russische staatspersbureau TASS inmiddels opgeheven.

Nadat de de huurlingen van de Wagner Groep zaterdag het militaire hoofdkwartier van het Russische leger in Rostov aan de Don innamen, rukten zij op tot binnen 200 kilometer van Moskou. Uiteindelijk maakten de huurlingen rechtsomkeert op bevel van baas Jevgeni Prigozjin, vanwege zijn deal met Poetin.

Nederlanders in Rusland geadviseerd te vertrekken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders om Rusland nu te verlaten en niet meer af te reizen naar het land. "Gezien de ontwikkelingen, verscherpte veiligheidsregimes in Rusland en de hoge mate van onvoorspelbaarheid", aldus het ministerie.

Voor het hele land geldt nu de kleurcode rood. "Op dit moment kunt u het land nog op verschillende manieren verlaten, per vliegtuig of over land, maar dit kan snel veranderen", aldus het ministerie dat waarschuwt niet te kunnen helpen bij het verlaten van het land. "Als u in Rusland blijft, dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid."

Daarnaast raadt het ministerie aan voedsel, water en contant geld in huis te halen en het nieuws te volgen. Wie toch de straat op gaat krijgt het advies voorzichtig te zijn, altijd identiteitsdocumenten mee te nemen en instructies van de Russische autoriteiten op te volgen. Ook moet rekening gehouden worden met onrust in de grote steden, aldus het ministerie.

Zaterdagmiddag werd het reisadvies voor Rusland ook al aangescherpt.

LEES OOK: Wagner Group blaast muiterij in Rusland af – huurlingenbaas Prigozjin gaat naar Belarus, volgens Kremlin