- Als je een huis koopt, wil je het liefst een hypotheek afsluiten met een relatief lage rente. Een lage hypotheekrente betekent immers lagere maandlasten.
- Maar wanneer is de rente hoog of laag? En is het verstandig om te wachten met kopen totdat de hypotheekrente is gezakt?
- Lees hier waarom dat niet per se een goed idee is.
- Lees ook: Dit verandert er op 1 januari 2025 voor je huis: huren wordt duurder, NHG-grens hoger en meer hypotheek bij loonstijging
Wie een huis koopt of de hypotheekrente opnieuw moet vastzetten, wil het liefst een lage hypotheekrente. Immers, een lage hypotheekrente betekent lagere maandlasten. Maar wat is een lage of hoge hypotheekrente? En is het verstandig om te wachten met kopen totdat de rente is gezakt?
Op dit moment ligt de populairste hypotheekrente van 10 jaar vast met NHG-verzekering op gemiddeld 3,48 procent. Kies je voor een rentevaste periode van 20 jaar, dan betaal je gemiddeld 3,8 procent rente. Dit is de laagste stand in de afgelopen 2,5 jaar, meldt financieel intermediair Van Bruggen Adviesgroep in zijn nieuwsbrief van deze week.
Is het daarmee een lage hypotheekrente? Misschien niet als je de niveaus van de hypotheekrente tussen 2016 en 2022 erbij pakt. Toen lag de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast tussen de 1 en 2 procent.
Dit historisch lage niveau werd bereikt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om crises het hoofd te bieden. Om de economie te ondersteunen hanteerde de ECB een negatieve rente voor banken die geld leenden, en kocht de centrale bank veel staatsleningen en obligaties op.
Maar kijk je verder terug, dan zie je juist een hogere hypotheekrente. Tussen 2010 en 2013 lag de gemiddelde rente voor 10 jaar vast tussen 4 en 5,5 procent. De rente voor 20 jaar vast kwam zelfs boven de 6 procent uit.
Ontwikkeling hypotheekrente 2010-2024
De onderstaande grafiek van Van Bruggen Adviesgroep toont de ontwikkeling van de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar en 20 jaar vast, in de periode van 2010 tot en met 2024.
Te zien is dat de gemiddelde rente voor 10 jaar vast met NHG (oranje lijn) in 2011 piekte op bijna 5,5 procent. En 10 jaar later, in 2021, bereikte deze rente het extreem lage niveau van 1 procent.
In 2024 betalen huizenkopers gemiddeld 3,5 procent rente voor 10 jaar vast met NHG, het niveau waarop deze rente nog steeds ligt.
Aangezien de rente tussen het hogere niveau van 5,5 procent ligt en het lage niveau van 1 procent, zou je kunnen zeggen dat de hypotheekrente momenteel noch hoog noch laag is. Al zou dat anders kunnen voelen als je bijvoorbeeld het niveau van 1 procent gewend bent.
Wachten met kopen huis tot hypotheekrente zakt?
Als je momenteel op zoek bent naar een koopwoning, wil je misschien wachten met kopen totdat de rente verder is gezakt. Toch is wachten niet per se een goed idee. Ten eerste is de ontwikkeling van de hypotheekrente moeilijk te voorspellen.
Op basis van de feiten en gegevens die nu voorhanden zijn, verwacht Van Bruggen Adviesgroep dat de 10-jaars hypotheekrente in de loop van 2025 licht daalt. Maar Donald Trump als president van de Verenigde Staten blijft een onzekere factor. Welk beleid gaat hij voeren en hoe reageren financiële markten daarop?
Daarnaast kunnen er dingen gebeuren die we nu niet kunnen zien aankomen, wat voorspellingen altijd onzeker maakt. Van Bruggen acht de kans groot dat de hypotheekrente voor 10 jaar vast mét NHG-verzekering dit jaar zakt naar 3 procent. Maar komt er een handelsoorlog, dan kan de rente stijgen naar 4 procent.
Wil je meer weten over de ontwikkeling van de hypotheekrente in 2025. Lees dan hier meer over de drie waarschijnlijke en minder waarschijnlijke scenario's die Van Bruggen Adviesgroep schetste.
Huizenprijs stijgt hard, hogere hypotheek nodig
Terug de vraag of je moet wachten op een lagere hypotheekrente. Dat is dus tricky, omdat de rente ook kan stijgen. Als de hypotheekrente wel zakt, gaat het waarschijnlijk maar om een lichte daling, terwijl de huizenprijzen hard stijgen.
In november 2024 was er sprake van een plus van 12 procent op jaarbasis. Een gemiddeld huis was daarmee 40.000 euro duurder geworden. Het voordeel van een lagere rente weegt waarschijnlijk niet op tegen de hogere hypotheekkosten die horen bij een duurdere woning.
Huiseigenaren die tien jaar geleden een woning hebben gekocht, kozen toen waarschijnlijk voor een rentevaste periode van 10 jaar. Zij moeten de hypotheekrente nu opnieuw vastzetten en krijgen waarschijnlijk een hoger rentepercentage aangeboden van de geldverstrekker.
De gemiddelde rente voor 10 jaar vast ligt nu zo'n 0,5 procent hoger dan begin 2015. Loopt de rentevaste periode in 2025 af, houd dan rekening met hogere hypotheeklasten.
Geen verdere daling hypotheekrente op zeer korte termijn
Op de zeer korte termijn lijkt een verdere daling van de hypotheekrente er in de komende weken overigens niet in het vat te zitten, zo meldt financieel intermediair De Hypotheekshop maandag. Door de stijging van de rente op de kapitaalmarkt, waar banken hun geld lenen, zijn ook de eerste verhogingen van de tarieven op de hypotheekmarkt zichtbaar.
Zoals gebruikelijk zijn de stijgingen van de vaste hypotheekrente het eerst zichtbaar bij zogeheten regiepartijen. Zij beleggen geld voor investeerders in Nederlandse hypotheken en reageren vaak sneller op bewegingen op de kapitaalmarkt dan banken of verzekeraars.
De variabele rentes gaan nog omlaag, omdat deze zijn gekoppeld aan het beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB voerde afgelopen jaar vier renteverlagingen door, waarvan de laatste in december. "Dit is vooral gunstig voor doorstromers die een tijdelijke overbruggingsfinanciering sluiten en/of gebruikmaken van de mogelijkheid om hun huidige lage rente mee te nemen naar de volgende koopwoning", meldt De Hypotheekshop in een persbericht.