De Britse premier en partijleider David Cameron van de Conservatieven wil doorregeren en dat is goed mogelijk. De Conservatieven zijn de verrassende winnaar bij de parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië en kunnen een meerderheidsregering vormen.
De uitslag van de Britse verkiezingen zorgt voor twee belangrijke veranderingen: de Conservatieven van premier David Cameron kunnen doorregeren zonder ‘junior’ partner. En het Britse parlement krijgt er een Schots bolwerk bij door de forse winst van de Schotse Nationale Partij.
Hiermee blijven ook twee politiek en economisch gevoelige thema’s op de agenda: een referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie in 2017, met mogelijk een vertrek uit de EU als gevolg. Cameron stuurt zelf niet aan op een Brits vertrek uit de EU, maar wil wel heronderhandelen over de Britse status binnen de Europese Unie. En hij heeft zich gecommitteerd aan een referendum over het Britse lidmaatschap.
Naast de ‘Brexit’ blijft ook het thema van een Schotse afscheiding van het Verenigd Koninkrijk uiterst actueel. De Schotse Nationale Partij komt met een fors blok in het Britse parlement. De meer pro-Europese houding van de Schotten zal ongetwijfeld tot grote spanningen binnen het VK leiden, als een referendum over het EU-lidmaatschap zou uitdraaien op een Brexit. De kans dat de Schotten dan opnieuw willen stemmen over hun positie binnen het Verenigd Koninkrijk, neemt bij een dergelijk scenario fors toe.
Absolute meerderheid Conservatieven in zicht
De Conservatieven halen 331 zetels in het Lagerhuis, een absolute meerderheid, voorspelt de BBC vrijdag, met 567 van de 650 districten geteld.
Het Lagerhuis telt 650 zetels. De voorzitter stemt niet en de parlementariërs van de Noord-Ierse partij Sinn Fein nemen geen zitting
De Conservatieve premier Cameron heeft de steun van de zwaar aangeslagen Liberaal-Democraten in ieder geval niet meer nodig.
Voor de Labour-partij valt de uitslag van de verkiezingen zwaar tegen, met naar verwachting 232 zetels. De leider van de Labourpartij, Ed Miliband, trekt zijn conclusies uit de historische nederlaag van zijn partij en stapt op, meldt de BBC vrijdag op gezag van bronnen binnen de partij.
Schotse Nationale Partij wint flink
Naast de winst voor de Conservatieven, is vooral in Schotland is er sprake van een politieke aardverschuiving. De Schotse Nationale Partij (SNP) heeft daar in bijna alle kiesdistricten gewonnen, waarmee Labour een gevoelige tik is toegebracht. Van de 59 districten gaan er 56 naar de SNP, waarmee Labour een gevoelige tik is toegebracht. Van de 59 Schotse zetels gingen er bij de vorige verkiezingen nog veertig naar Labour.
De Orkney- en Shetlandeilanden bleven trouw aan de Liberaal Democraten en een district in het zuiden van het landsdeel blijft in handen van de Conservatieven. Zuid-Edinburgh is het enige overgebleven district van Labour.
Voor de Liberaal Democraten waren de verkiezingen een ramp. De partij leed zware verliezen en houdt mogelijk slechts acht over. De partij had er in de vorige periode 65 en was coalitiepartner van de Conservatieven. Partijleider en vicepremier Nick Clegg mocht wel zijn zetel behouden, maar hij stapt in ieder geval op als partijleider
Tegenvallers voor UKIP
Nigel Farage, de leider van de eurosceptische partij UKIP, is niet gekozen in het Britse parlement. Daarmee heeft de UKIP slechts één zetel gehaald. Ook Farage houdt de eer aan zichzelf en stapt op als partijleider.
"Een partij in dit land heeft bijna 4 miljoen stemmen gekregen, maar slechts één zetel gewonnen", doelde hij op zijn eigen partij. "Het is tijd voor echte hervormingen en de UKIP moet die strijd leiden."
Overigens hebben de Britten zich in 2011 nog tijdens een referendum uitgesproken voor het behoud van het districtenstelsel, waardoor kleinere partijen niet evenredig naar hun feitelijke achterban in het Lagerhuis zijn vertegenwoordigd.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl