De Zwitserse centrale bank heeft besloten om de frank los te koppelen van de euro, en dat zorgde voor de nodige onrust op de financiële markten. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Zwitserse centrale bank (SNB) heeft vanochtend de handdoek in de ring gegooid, en dat heeft voor heel wat reuring in de markt gezorgd. Vanochtend kondigde de SNB aan dat het niet langer met interventies in de valutamarkt appreciatie van de Zwitserse frank wil tegenhouden.

Om uw geheugen even op te frissen: de Zwitserse centrale bank printte net zoveel franken bij als nodig was om te voorkomen dat één euro niet minder waard wordt dan 1,20 frank. Deze zogenoemde ‘cap’ was bedoeld om te voorkomen dat de frank harder zou worden door de kolossale instroom van (vlucht)kapitaal waar Zwitserland nog steeds door wordt geteisterd.

Die ‘cap’ van 1,20 is vanochtend dus onverwacht geschrapt. En daarop schoot de frank omhoog, en kocht u op een gegeven moment nog maar 0,85 frank voor één euro, om vervolgens terug te zakken rond pariteit. Om toch buitenlands kapitaal buiten de deur proberen te houden verlaagde de SNB de rente verder van 0,25 tot min 0,75 procent naar min 0,25 tot min 1,25 procent – juist: negatieve rente.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2. De verklaring die de SNB gaf voor het schrappen van de cap was niet overtuigend. De centrale bank zei dat de overwaardering van de frank de afgelopen tijd is afgenomen. Daarnaast wees de SNB er op dat de frank wel erg verzwakt is ten opzichte van de dollar vanwege de koppeling van de frank aan de euro.

Maar wat is nou de daadwerkelijke aanleiding dat de SNB de cap schrapt? De ECB die klaarstaat om de geldpers even goed aan te zetten, wat naar alle waarschijnlijkheid volgende week gaat gebeuren. De ECB kan weleens een biljoen euro gaan bijdrukken, en een aanzienlijk deel daarvan zal op Zwitserland afstuiven.

De SNB heeft al honderden miljarden franks bijgedrukt om in te grijpen in de valutamarkt. Door al die interventies zit de SNB op een berg valutareserves (grotendeels in euro’s) van zo’n 450 miljard frank. Als de ECB in hoog tempo begint bij te drukken, zou de SNB de geldpers nog vele malen harder moeten laten draaien. Dat is zeer risicovol, want als die obligaties en aandelen die de SNB heeft gekocht in prijs dalen.… De centrale bank heeft een eigen vermogen van maar 50 miljard frank. En dan hebben we het nog niet eens over de valutarisico’s gehad. De SNB zag de bui in Frankfurt al hangen en heeft daarom de cap geschrapt.

3. Halfgeleiderproducent TSMC stapt uit ASML, de chipmachineproducent uit Veldhoven waarin het Taiwanees bedrijf in de zomer van 2012 een belang van 5 procent nam. Dit heeft de financieel-directeur van TSMC vanochtend laten weten bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers, volgens persbureau Bloomberg. TSMC heeft door middel van hedgetransacties de 21 miljoen aandelen van de hand gedaan nog voordat de lockupperiode in april dit jaar afloopt. Op de verkoop van de aandelen boekt TSMC een winst van 560 miljoen euro.

TSMC nam samen met de andere klanten van ASML – Intel en Samsung – een kapitaalbelang in de chipmachinefabrikant om de ontwikkeling van de EUV-chipmachines te steunen. De verkoop van het kapitaalbelang kan te maken hebben met de voortgang die ASML boekt met EUV, de meest geavanceerde die de wereld momenteel kent om chips voor bijvoorbeeld computers en smartphones te fabriceren. In november zei AMSL dat EUV-machines in 2016 of 2017 kosteneffectief geheugenchips moet kunnen produceren en dat TSMC twee EUV-machines heeft besteld voor productiegebruik.

4. Verzekeraar Delta Lloyd trekt zich verder terug binnen de landsgrenzen. Delta Lloyd melde dat de Duitse levensverzekeringsactiviteiten verkocht worden aan Athene Holding, waardoor de verzekeraar niet langer actief is in Duitsland. De verkoopprijs ligt ruim beneden de boekwaarde, want Delta Lloyd gaf aan dat het eigen vermogen daalt als gevolg van de verkoop. Delta Lloyd meldde in december nog dat het de Belgische bankpoot heeft verkocht aan een Chinese verzekeringsmaatschappij.

5. Zwakke euro helpt. Ahold heeft in het vierde kwartaal de omzet met 8 procent zien groeien naar 8,1 miljard euro. In constante wisselkoersen bedroeg de toename maar 2,6 procent. Die zwakke euro hielp Ahold ook aan een betere vrije kasstroom. De vrije kasstroom zal in 2014 hoger zijn dan de 800 miljoen euro waar de grootgrutter eind vorige jaar over repte. De prestaties in Nederland zijn verdeeld. Albert Heijn groeide harder dan de markt, maar dat ging ten koste van de marge, die daalde. Tegelijkertijd meldde Ahold dat de topman van Albert Heijn, Sander van der Laan, vertrekt. Het zou toch geen toeval zijn.

6. De Duitse economie is vorig jaar in lijn met de verwachting met anderhalve procent gegroeid. Dat kwam door een erg sterk eerste kwartaal. In de rest van het jaar stagneerde de economie omdat zelfs Duitsland niet immuun is voor de depressie in de rest van de eurozone. In de grafiek, die de groeicijfers tot het derde kwartaal weergeeft, ziet u hoe goed (relatief dan) Duitsland het afbrengt ten opzichte van de desastreuze bbp-prestaties van de andere lidstaten.

gdp

7. Oliereus BP is het zoveelste bedrijf in de sector dat werknemers op straat zet of de investeringen terugschroeft. De BBC meldt dat BP bij de activiteiten op de Noordzee 200 banen schrapt en 100 contractanten de wacht aan zegt. Volgens BP is ingrijpen noodzakelijk omdat de marktomstandigheden steeds zwaarder worden. Volgens de BBC verwachten de bazen van BP dat de olieprijs tussen de 50 en 60 dollar blijft de komende drie jaar.

8. Deflatie in Spanje en dat blijft ook wel even zo. Het Spaanse statistiekbureau INE bevestigde vanochtend dat consumentenprijzen in december daalden met 1,1 procent vergeleken met dezelfde maand in 2013. Afgelopen weekend zei de Spaanse minister van Economische Zaken De Guindos dat prijzen “lange tijd” zullen dalen.

9. De schok die de SNB veroorzaakt heeft dreunt nog goed na in de markten. De Zwitserse SMI-index staat meer dan 10 procent in het rood omdat beleggers vrezen dat de hardere Zwitserse frank tot nog meer deflatie zal leiden. Beurzen in euroland zijn weer hersteld, omdat beleggers goede hoop hebben dat de ECB volgende week daad bij woord gaat voegen en misschien voor de verandering eens groot gaat uitpakken in plaats van met halve maatregelen op de proppen te komen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl