Gemengde beleggingsfondsen zijn voor het eerst in hun bestaan de populairste jongetjes van de klas in Europa. Toch zijn er voldoende redenen om niet voor een mixfonds te kiezen.
Volgens gegevens van Thomson Reuters Lipper is in 2015 een kwart van het geld (bijna 100 miljard euro) dat beleggers in Europese beleggingsfondsen hebben gestoken, naar zogeheten mixfondsen gestroomd. Deze fondsen proberen met een mix van aandelen, obligaties, cash en alternatieve beleggingen zoals vastgoed de markt te verslaan.
Zijn mixfondsen terecht zo populair? Veel redenen om in deze fondsen te beleggen zijn terug te voeren op angst, gemakzucht en gebrek aan overtuiging. Vijf redenen om kritisch te kijken naar mixfondsen.
Reden 1: schijnveiligheid
Het idee achter mixfondsen is dat beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en vastgoed nooit allemaal tegelijkertijd dezelfde kant op bewegen.
Sinds de financiële crisis van 2008 zijn de correlaties tussen beleggingscategorieën echter sterk toegenomen, volgens onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds. Niet alleen heeft spreiding daardoor mogelijk niet het beoogde effect; in tijden van marktstress neemt de kans toe dat alle beleggingen dezelfde kant opgaan.
Rendementen worden wel voorspelbaarder en stabieler door spreiding, maar dat betekent niet dat mixfondsen de beste keuze zijn in tijden van grote beursstress.
Reden 2: gebrek aan overtuiging
Centrale banken en de politiek gijzelen de financiële markten al enkele jaren met ruimhartig geldbeleid. Koersen van aandelen en obligaties worden daardoor slechts ten dele gedreven door fundamentele factoren. Dat maakt het niet eenvoudig om te kiezen welke beleggingscategorie de beste kansen biedt of hoeveel risico wenselijk is.
Dat hoeft ook niet bij mixfondsen en hun voorgebakken risicoprofielen. Gebrek aan overtuiging en angst is een belangrijke drijfveer om voor deze fondsen te kiezen.
Reden 3: kuddegedrag
Beleggers zijn net lemmingen: ze lopen elkaar achterna, ook als dat tot een vrije val van een klif leidt. De populariteit van mixfondsen zorgt voor nog meer vraag naar deze beleggingsfondsen. Nieuwe mixfondsen schieten als paddenstoelen uit de grond.
Het is de vraag of al die nieuwe fondsmanagers wel in staat zijn om die geklutste beleggingsportefeuilles te beheren, in het bijzonder als markten op hol slaan.
Reden 4: Gemakkelijk advies = gemakkelijk verdiend
Mixfondsen maken veelal gebruik van vaste risicoprofielen: van defensief, neutraal tot en met offensief. Dat is koren op de molen van de beleggingsadviseur. Geef ons je profiel en wij zoeken er een mixfonds bij.
Niet voor niets hebben veel banken een huismixfonds. Gemakkelijk advies = gemakkelijk verdiend.
Reden 5: je kunt het ook zelf doen
Zo moeilijk is het niet om een mixfonds te bouwen. Tegenwoordig kun je via zogenoemde indextrackers heel makkelijk en goedkoop een brede aandelenindex kopen en een tracker die een mandje van obligaties volgt.
Twee jaar geleden deden bureau Morningstar en de VEB gezamenlijke onderzoek naar 150 mixfondsen. Wat bleek? De meeste mixfondsen presteerden over een periode van vijf jaar zwak vergeleken met een doe-het-zelf mandje van indexfondsen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl