In 2020 moet-ie af zijn: de Jeddah Tower in Saudi-Arabië. De wolkenkrabber in de stad Jeddah moet maar liefst 1 kilometer hoog worden en kost 1,23 miljard dollar om te bouwen.
Opdrachtgever is prins Al-Waleed bin Talal al-Saoed, wiens vermogen door zakensite Forbes wordt geschat op 17,7 miljard dollar. De toren kost 1,23 miljard dollar.
De Jeddah Tower pakt over twee jaar de titel van hoogste gebouw ter wereld af van de Burj Khalifa, de 828 meter hoge toren in Dubai. De Chinese Shanghai Tower is met 632 meter nu nog de nummer twee.
Plek drie is voor de Abraj Al-Bait Tower in Mekka, Saudi-Arabië. De toren lijkt nog het meest op een reusachtige Big Ben, inclusief kolossaal uurwerk.
We bouwen hoger en hoger. Maar heeft dat ook nut?
Als reden om de lucht in te gaan, wordt vaak de hoge grondprijs aangehaald. Maar in 2008 suggereerden twee Canadese economen dat er ook andere redenen zijn voor de extreme hoogbouw .
Het blijkt zo te zijn dat werken beter gaat in een kantoortoren, omdat werknemers van dezelfde en van verschillende bedrijven dicht op elkaar zitten. De wolkenkrabber is een broedplaats voor bedrijven.
Maar we bouwen ook hoog omdat dat prestigieus is, dachten de Canadese onderzoekers. Wolkenkrabbers zijn goed voor de reputatie van zowel bouwer en huurder. Hoe hoger hoe stoerder. Wie bovenin zit, is de baas.
Hoger is duurder
Zijn we echt zo primitief? Jazeker, beweerden drie Nederlandse economen van de Vrije Universiteit, Hans Koster, Jos van Ommeren en Piet Rietveld, in 2011. Ze deden onderzoek naar de huurprijzen van kantoren op hoge verdiepingen en vonden uit dat hoog duur mag zijn.
Bedrijven blijken bereid om gemiddeld vier procent meer huur te betalen voor iedere tien meter dat het kantoorgebouw hoger is. De huur in gebouwen hoger dan 100 meter, is 40 procent hoger dan de huur in laagbouw van minder dan 20 meter. Hierbij is gecorrigeerd voor andere factoren die van invloed zijn op de huurprijs.
Reputatie-effect
Een aanzienlijk deel van deze hogere huur kan niet anders worden verklaard dan als een puur reputatie-effect.
De onderzoekers berekenden dat 17,5 procent van de hogere huur die wordt betaald voor een gebouw dat zes keer zo hoog is als gemiddeld, uitgegeven wordt omdat huurders het wel stoer vinden om hoog boven de aarde te zitten.
Eén opmerking ten slotte nog over het onderzoek. De economen keken naar Nederlandse hoogbouw. Ze vergeleken de huren in een kleine 4.800 huurcontracten in hoge en lage kantoorgebouwen in de vier grote steden.
Daaronder waren de Maastoren in Rotterdam, de Hoftoren in Den Haag en de Rembrandttoren in Amsterdam. Vergeleken met de Arabische en Aziatische maatvoering zijn dit lachwekkende torentjes – de Maastoren, het hoogste gebouw van Nederland komt nog geen 165 meter hoog.
Mogelijk dat bij de echte megagebouwen buiten Europa prestige een nog grotere rol speelt.