President Donald Trump zou geheime informatie hebben gedeeld met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov en de Russische ambassadeur Kisljak, tijdens een ontmoeting in het Witte Huis afgelopen week, zo meldde The Washington Post maandag.

Trump zou tijdens deze ontmoeting een belangrijke bron voor informatie over de Islamitische Staat in gevaar hebben gebracht. De informatie was niet bedoeld om door te spelen naar andere landen en zelfs binnen de Amerikaanse overheid was het strikt geheim.

Als president kan Trump technisch gezien alle informatie delen met wie hij wil. In dit geval zou het gaan om informatie die verkregen is via een Amerikaanse bondgenoot, volgens New York Times-redacteur Matthey Rosenberg eentje uit het Midden-Oosten.

De belangrijkste vraag: Is de positie van Trump in gevaar?

Het antwoord is waarschijnlijk nee. Als opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten heeft Trump het laatste woord als het gaat om het delen van informatie, hoe belangrijk of geheim het ook is.

Dit levert een vreemde situatie op. Alle andere ambtenaren die geheime informatie delen hebben een serieus probleem, de president kan alles delen wat hij wil. Er is geen wet die voorschrijft dat hij dat niet mag.

Toch zijn er wel uitzonderingen: hij mag met niemand spreken over kernwapens. In het geval van de Russen lijkt het erop dat hij de wet niet heeft overtreden, de eventuele gevolgen zullen vooral van politieke aard zijn.

Veiligheidsadviseurs zijn diep geschokt

"Dit is verschrikkelijk", aldus een voormalig adviseur van Condoleeza Rice, oud-minister van Buitenlandse Zaken. "Als dit een incident is, zou dat een verschrikkelijke fout zijn. Bij opzet is het verraad.''

"Ik weet niet meer wat ik moet zeggen", aldus Eric Edelman, voormalig defensiemedewerker van George W. Bush, tegenover  The Wall Street Journal. "Het brengt een bron in gevaar. Dat is precies wat je leert om nooit te doen. Het is de ultieme aanwijzing dat deze man niet geschikt is voor het Witte Huis.''

Harvard-professor Alan Dershowitz spreekt van "de ernstigste aanklacht die ooit is gedaan tegen een zittende president".

Niet zomaar een lek

Lawfare blog, een website opgericht door veiligheidsexperts, heeft een reactie gegeven op de huidige ontwikkelingen. "Dit is misschien wel de grootste beschuldiging van presidentieel onvermogen gedurende de eerste vier maanden van Trumps presidentschap, dat overigens vol zit met schandalen.''

De nationale veiligheidsadviseur McMaster heeft namens het Witte Huis laten weten dat de beschuldigingen niet kloppen.