• Beleggers worden overspoeld met prognoses over het rentebeleid van centrale banken en de invloed van de Amerikaanse verkiezingen op de beurs.
  • Topbelegger Warren Buffett gaat daar heel eenvoudig mee om: hij negeert macro-economische voorspellingen zoveel mogelijk.
  • Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis legt uit waarom Buffett weinig aandacht besteedt aan hoe de economie het doet.

ANALYSE – Verschuivende verwachtingen rondom de volgende rentestap, zorgen over economische afkoeling, inflatie die maar tergend langzaam daalt en presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten in november. Het zijn allemaal zaken die er voor superbelegger Warren Buffett amper toe doen.

Van Buffett wordt vaak gedacht dat hij veel tijd besteedt aan het zorgvuldig analyseren van allerlei macro-economische zaken. Maar dat is niet het geval. Voor Buffett is het het belangrijkste om te beleggen in sterke bedrijven die aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

Buffett schreef daarover in zijn aandeelhoudersbrief uit het jaar 1994 het volgende:

“We zullen politieke en economische voorspellingen blijven negeren, die voor veel beleggers en ondernemers vooral een kostbare afleiding vormen. Dertig jaar geleden had niemand de escalatie van de Vietnamoorlog, loon- en prijslimieten, twee oliecrises, het aftreden van een president, het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, de daling van de Dow Jones met 508 punten op één dag of de fluctuatie van obligatierendementen tussen 2,8 procent en 17,4 procent kunnen voorzien. De komende dertig jaar zullen weer nieuwe schokken brengen. We proberen deze niet te voorspellen of er voordeel uit te halen. Als we beleggingen vinden die vergelijkbaar zijn met die uit het verleden, zullen externe verrassingen weinig invloed hebben op onze langetermijnresultaten.”

En nog een citaat van Buffett over hetzelfde onderwerp:

"We besteden vrijwel geen tijd aan het nadenken over macro-economische ontwikkelingen. Met andere woorden: als iemand ons een voorspelling zou geven, zelfs van de meest gerespecteerde intellectueel, over zaken als werkloosheid of rentetarieven voor de komende twee jaar, zouden we er geen aandacht aan besteden. We concentreren ons simpelweg op bedrijven waarvan we denken dat we ze begrijpen, en waarvan de waardering en het management ons aanspreken."

's Werelds beste belegger laat zich kortom niet afleiden door allerlei macro-economische zaken. Voor de vele beleggers voor wie dit juist wel degelijk geldt, zou het geen gek idee zijn om Buffett's benadering hierin wat meer te volgen.

Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar.