Internetreuzen Facebook en Google nemen complete, jonge bedrijven over, terwijl ze alleen geïnteresseerd zijn in de oprichters. Waarom plukken ze die niet gewoon weg in plaats van met te smijten met tientallen tot honderden miljoenen? Twee Amerikaanse professoren zochten het uit.

Grote bedrijven nemen steeds vaker innovatieve kleine bedrijven over, omdat ze de werknemers willen hebben. In Engels jargon: acqui-hires. Zo kocht Facebook, het grootste sociale netwerk ter wereld, bijvoorbeeld het bedrijfje Drop.io, omdat het graag de oprichters in dienst wilde nemen.

Internetreus Google gaf tussen de 15 en 30 miljoen dollar uit voor Milk, een bedrijfje dat apps ontwikkelde. De zoekgigant was niet geïnteresseerd in de technologie, maar wilde alleen oprichter Kevin Rose inlijven, de man die Digg.com groot maakte.

Waarom kopen Google en Facebook het hele bedrijf, terwijl ze ook alleen de mensen die ze willen hebben weg kunnen plukken? Twee Amerikaanse professoren John Coyle en Gregg Polsky van de University of North Carolina zochten het uit, schrijft zakenblad Forbes.

Hoge salarissen

Overnames van bedrijfjes waarbij het vooral gaat om de waarde van de bedrijfstop, zijn een manier om hoge salarissen voor de nieuwe werknemers te rechtvaardigen. Als Facebook bijvoorbeeld alleen de oprichters van Drop.io aantrekt en een loon aanbiedt dat fors hoger ligt dan dat van de huidige Facebook-werknemers, zorgt dat misschien voor scheve blikken op de werkvloer.

Maar bij een overname heeft Facebook een excuus om de nieuwkomers een flink inkomen te bieden. Het moet de oprichters namelijk uitkopen en dat kost geld.

Investeerders tevreden houden

Een andere reden om zogenoemde acqui-hires te doen heeft volgens Coyle en Polsky te maken met de lange-termijnbelangen van grotere bedrijven. Het kopen van een volledig bedrijfje is in eerste instantie duurder dan het aantrekken van individuele werknemers.

Maar Google en Facebook denken ook aan de toekomst. Met zo'n overname houden ze durfinvesteerders tevreden die geld gestoken hebben in een startup. Diezelfde investeerders hebben de grote jongens wellicht later nodig om eigen projecten te financieren.

Gezichtsverlies

Uit de interviews met ondernemers, investeerders en advocaten uit Silicon Valley bleek dat vanuit het perspectief van startups, het ja-woord opvallend vaak te maken heeft met het voorkomen van gezichtsverlies.

Het merendeel van de acqui-hires bestaat uit bedrijven die moeite hebben om (opnieuw) geld op te halen bij investeerders. "Het is simpelweg stoerder om te zeggen dat je bedrijf is 'verkocht', zelfs al maakt iedereen verlies op de deal, dan om te zeggen dat je bedrijf een complete mislukking is geweest", aldus een investeerder.

Belastingvoordelen

Coyle en Polsky ontdekten daarnaast dat een overname belastingvoordelen met zich meebrengt voor de werknemers van een startup. Het tekengeld wordt namelijk niet beschouwd als regulier inkomen, maar als meerwaarde. Dat wordt lager belast.

De professoren stellen wel dat de Amerikaanse Belastingdienst mogelijk een stokje gaat steken voor dergelijke constructies. Tot nu toe zijn de tekengelden niet in het oog gesprongen van de federale Belastingdienst.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl