Beleggers zijn uitgekeken op de veiligheid van grote concerns en willen kleinere bedrijven met meer focus.

In 2011 stond Hewlett-Packard er niet best voor. Het bedrijf had een zeer complexe portefeuille, en de financiële positie van het bedrijf was al tien jaar aan het verslechteren.

Maar toen HP met het plan kwam om het bedrijf te splitsen, stonden aandeelhouders op hun achterste benen. De pc-divisie afsplitsen van zakelijke diensten? Te risicovol, vond men in 2011.

Focus versterken

Anno 2014 wordt min of meer hetzelfde plan met open armen onthaald door investeerders. Topvrouw Meg Whitman, die in 2011 aantrad, schudde het bedrijf op. Daardoor kon ze het oude plan met zelfvertrouwen opnieuw ter tafel brengen. “Een paar jaar geleden had deze maatregel op een restverkoop geleken”, zegt een analist tegen The New York Times. “Maar nu versterkt het de focus van het bedrijf.”

De beslissing van HP maakt deel uit van een trend: steeds meer techbedrijven kiezen ervoor om zichzelf op te delen in kleinere, wendbaardere onderdelen. Na de crisis boden grote concern met robuuste verkoopcijfers veiligheid, hoe langzaam ze misschien ook groeiden. Maar anno 2014 willen investeerders bedrijven met een duidelijke focus. Er te veel bedrijfsonderdelen op na houden wordt als ballast gezien.

Durfkapitaal is blij

Neem Philips, dat zichzelf opdeelt. Neem eBay, dat vorige week bekendmaakte dat het PayPal tot een apart bedrijf met eigen beursnotering zal maken, daarmee gevolg gevend aan de wensen van de activistische belegger Carl Icahn. Een aantal jaar geleden deed eBay Skype al van de hand. Neem computerreus IBM, dat zijn servers verkocht aan Lenovo. Neem Procter & Gamble, dat meer dan de helft van zijn merken in de uitverkoop doet.

Al deze afgesplitste bedrijven zijn in trek bij andere bedrijven en durfkapitaal, die zitten te springen om goede investeringen. Activistische beleggers staan te juichen. Eén van hen, Ralph Whitworth, één van de commissarissen van HP, zei dat de splitsing een overwinning voor aandeelhouders was.

Overnemen, of overgenomen worden

"Een briljante waardeverhogende beslissing op het perfecte moment", aldus Whitworth. "Aandeelhouders kunnen nu investeren in de verschillende activiteiten zonder dat ze bang hoeven te zijn voor kruissubsidies en inefficiënties die grotere zakenconglomeraten onvermijdelijk teisteren."

HP Inc (de computer- en printerdivisie) kan kleinere computer- of printerbedrijven overnemen, of zelf opgekocht worden. Maar voor de twee HP-spruiten zullen er ook risico's zijn. Ze blijven allebei groot, maar missen de veiligheid van het grote getal.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl