• Analisten op Wall Street zijn over het algemeen positief over de vooruitzichten van de aandelenmarkt in 2025.
  • De koersdoelen voor de brede S&P 500-index wijzen veelal op een stijging van de beurs met ruim 10 procent dit jaar.
  • Maar niet iedereen is het daarmee eens: beursstrateeg Barry Bannister van zakenbank Stifel voorziet een negatief rendement voor brede beursindices dit jaar.
  • Lees ook: Aandelen in 2025: analisten zijn optimistisch, ondanks risico’s van economisch beleid Trump

Beursstrategen op Wall Street zijn behoorlijk optimistisch bij de start van 2025. Diverse experts hebben hun koersdoelen voor de brede de S&P 500-index boven de 6.700 punten gezet, wat een stijging van ruim 10 procent impliceert. Slechts twee strategen hebben koersdoelen onder het huidige niveau van rond de 5.900 punten.

Een van hen is aandelenstrateeg Barry Bannister van zakenbank Stifel, die een koersdoel van 5.500 punten hanteert voor de S&P 500. Wat ziet Bannister dat de rest van de markt kennelijk niet ziet?

Een aantal zaken speelt hier mee, zoals de verwachtingen rond bedrijven die kunnen profiteren van de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie.

De waardering van bepaalde techaandelen is opgeschroefd tot niveaus die we tijdens eerdere zeepbellen hebben gezien, grotendeels dankzij de impact die AI volgens beleggers zal hebben op toekomstige winsten.

Dit heeft ertoe geleid dat de koers-winstverhouding op basis van de zogenoemde Shiller CAPE-ratio van de S&P 500 op een historisch hoog niveau staat. Het niveau van aandelenkoersen wordt hierbij afgezet tegen de gemiddelde winsten in de afgelopen tien jaar, gecorrigeerd voor de inflatie.

De koers-winstverhouding van Shiller heeft volgens Bannister voor de vijfde keer in de geschiedenis het gebied van wat je een “manie” kunt noemen, bereikt. Tegelijk moet nog blijken hoe de nieuwe technologie rond artificial intelligence de economie daadwerkelijk gaat beïnvloeden en of dat strookt met de huidige verwachtingen.

“Aandelenwaarderingen zijn erg hoog vanwege een concept waar we veel geld in stoppen, maar als het over artificial intelligence gaat, is er nog geen echt product”, zegt Bannister tegen Business Insider. “We hebben nog nooit zoveel geïnvesteerd zonder zicht te hebben op het eindspel."

Foto: Stifel

Hardnekkige inflatie kan spelbreker zijn voor de beurs

Dan zijn er nog de verwachtingen rond de inflatie en renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank. De markt verwacht nu één of twee renteverlagingen dit jaar, maar het zou kunnen dat er geen renteverlagingen komen, als de inflatie hoog blijft, stelt Bannister.

Hij denkt dat kerninflatie in de VS op basis van de PCE-index in de buurt van de 3 procent zal blijven, wat de ruimte voor de Federal Reserve om de beleidsrente te verlagen beperkt. Dat zal er op zijn beurt voor zorgen dat ook het niveau van langlopende rentes, zoals de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatslening, wat verder kan oplopen.

Foto: Stifel

“Als de beleidsrente van de Fed niet omlaag gaat, komt de 10-jaars rente dichter bij de 5 procent te liggen, met een stijging van 4,6 procent naar bijvoorbeeld 4,9 procent", geeft Bannister aan. “En elke keer als de 10-jaars rente richting dat niveau gaat, begint de aandelenmarkt onzeker te worden.”

Dit sluit aan bij de zorgen die Bannister heeft over de waardering van aandelen. Als waarderingen hoog zijn, straalt dat negatief af op toekomstige rendementen. Aangezien beleggen in Amerikaans staatspapier een relatief laag risico heeft, wordt de verhouding tussen het relatief hoge obligatierendement en het extra rendement dat je krijgt door in meer risicovolle aandelen te beleggen, ongunstiger voor aandelen als de langlopende rente stijgt.

In 2022 bijvoorbeeld steeg de 10-jaarsrente van januari tot oktober van 1,5 procent naar 4,9 procent. In die periode daalde de S&P 500-index met 25 procent.

Groeitempo van de Amerikaanse economie

Bannister is ten slotte ook sceptisch over het vermogen van de Amerikaanse economie om in het huidige tempo te blijven groeien. Nu loonstijgingen afnemen en de inflatie mogelijk relatief hoog blijft, kunnen de reële lonen onder druk komen, wat de consumentenbestedingen kan schaden.

Stifel schat dat de groei van de Amerikaanse economie zal afnemen tot net boven de 1 procent in december 2025. Dat kan negatief uitwerken op de aandelenmarkt.

Foto: Stifel

“We zitten in een dip, een beetje zoals in 2011 of 2015 en 2016", geeft Bannister aan. “De Fed moet beslissen hoe verder te gaan met renteverlagingen. Daarmee lijkt dit jaar sterk op de situatie in 2015.”

De prognoses van Bannister zijn relatief somber, vergeleken met die van andere beursstrategen op Wall Street. Als de euforie rond AI aanhoudt en de Amerikaanse economie een zachte landing maakt, kan Bannister het mis hebben. Aandelen deden het in 2024 veel beter dan verwacht, maar met waarderingen die zo hoog zijn, is er dit jaar misschien weinig ruimte voor tegenvallers.

LEES OOK: De brede S&P-index in de VS gaat 10 zwakke jaren tegemoet, maar volgens een topstrateeg zijn er wel alternatieven op de beurs