ANALYSE – Opnieuw een overwinning voor T-Mobile woensdag. De dienst ‘datavrije muziek’ van de telecomprovider is niet in strijd met Europese regels, oordeelde toezichthouder ACM.
Sinds oktober vorig jaar kan een deel van de T-Mobile-klanten muziek streamen zonder dat dit ten koste gaat van de mobiele internetbundel. Dat betekent onbeperkt gebruikmaken van bijvoorbeeld Spotify, Deezer, Apple Music, Nederland.FM, Hits NL, Tidal en Napster.
Het aanbieden van een dienst zonder datalimiet heet ‘zero-rating’. T-Mobile speelde in op de nieuwe Europese richtlijnen die augustus 2016 zijn gepubliceerd door de organisatie van Europese telecomtoezichthouders BEREC.
Die laten inderdaad ruimte voor zero-rating. In de richtsnoeren staat dat als de databundel op is, de provider zonder uitzondering alle diensten moet vertragen of blokkeren. Maar als de gebruiker nog MB’s overheeft, lijkt het wel toegestaan om bepaalde diensten niet mee te tellen voor de bundel.
De ACM, ook onderdeel van BEREC, verbood de dienst van T-Mobile in eerste instantie en spande een rechtszaak aan. De waakhond beriep zich op de strengere Nederlandse Telecommunicatiewet die zero-rating expliciet verbiedt.
T-Mobile in z'n nopjes
Die zaak verloor de ACM in april van dit jaar. Volgens de rechtbank gaat de Europese regelgeving in dit geval voor op de Nederlandse.
"Uit die netneutraliteitsverordening blijkt ook niet dat zero-rating zonder meer verboden is", aldus de uitspraak. "Pogingen van de Nederlandse regering om een uitdrukkelijk verbod op zero-rating in die verordening op te laten nemen, zijn juist mislukt."
T-Mobile hoefde geen dwangsom van 50.000 euro per dag te betalen en mocht de dienst 'datavrije muziek' aan blijven bieden. De ACM kondigde aan niet in beroep te gaan.
Bits of Freedom zette de strijd wel voort. De digitale burgerrechtenbeweging vroeg de ACM om T-Mobile's dienst te toetsen aan de Europese verordening netneutraliteit. Dat onderzoek is nu afgerond, meldde de ACM woensdag. En T-Mobile voldoet aan alle eisen.
Bits of Freedom heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan.
Open internet
Wat is er nu zo erg aan het luisteren van muziek buiten de bundel om? Levert dit geen voordeel op voor de consument? Op de korte termijn wel, want aan het einde van de maand heb je minder MB’s verbruikt. Maar zero-rating morrelt aan een van de basisbeginselen van het internet.
Crux is dat T-Mobile voor poortwachter speelt. De provider geeft aan dat in principe alle legale aanbieders van streamingmuziek onder het aanbod vallen, maar ze moeten wel eerst door T-Mobile goedgekeurd worden.
“En daar wringt juist de schoen”, schreef Bits of Freedom eerder. “Hoe gaat T-Mobile ervoor zorgen dat alle streamingdiensten op dit lijstje komen te staan zonder dat het een populariteitswedstrijd wordt en onbekende of kleine spelers het onderspit delven?”
Dat is precies waarom minister Kamp zero-rating niet wilde toegestaan en vorig jaar strengere regelgeving introduceerde. De grote kracht van het internet als platform is altijd geweest dat iedereen gelijke kansen had. Zero-rating maakt van het open internet een net iets minder gelijk speelveld.
Vrije concurrentie
Bekende bedrijven met miljarden aan investeringsgeld zoals Spotify komen wel op de lijst van T-Mobile, maar geldt hetzelfde voor een startup die met een baanbrekend idee aan de weg timmert?
De provider probeerde in een persbericht de zorgen weg te nemen in een persbericht: "We zullen nooit de oorspronkelijk uitgangspunten van netneutraliteit uit het oog verliezen: het internet toegankelijk houden voor alles en iedereen."
Maar sinds wanneer kunnen we providers vertrouwen op hun blauwe ogen? Om vrije concurrentie op internet te garanderen is het beter als T-Mobile niet beslist over welke diensten wel en niet meetellen voor de databundel.
Trouwens, zo neutraal is T-Mobile niet met zijn Datavrije Muziek. Plex wordt bijvoorbeeld geweigerd omdat het 'privéstreaming' is (???).
— Daniël Verlaan (@danielverlaan) 20. April 2017
Bits of Freedom heeft een suggestie voor de provider. “Als T-Mobile echt een zorgeloze ervaring wil aanbieden aan haar klanten dan kan zij bijvoorbeeld de databundels verhogen zonder dat klanten zich zorgen moeten maken of de diensten die ze gebruiken wel of niet op het lijstje van T-Mobile staat.”
Of misschien kunnen ze op T-Mobile’s hoofdkantoor in Den Haag eens deze video van John Oliver kijken over het belang van netneutraliteit.