Aanstaande vrijdag staat het wetsvoorstel voor het nieuwe ontslagrecht op de agenda in de ministerraad. Arbeidsexperts zien vooral nadelen.

Het kabinet Rutte wil het ontslagrecht op de schop nemen. Idee is dat bedrijven bij reorganisaties waar ontslagen vallen, voortaan bij uitkeringsinstantie UWV aankloppen. Voor individuele werknemers die niet goed functioneren is er de weg naar de kantonrechter.

Arbeidsrechtexperts Rogier Duk, advocaat bij kantoor BarentsKrans, hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de UVA en advocaat Stefan Sagel van kantoor De Brauw stellen dinsdag tegenover het Financieele Dagblad echter dat het huidige wetsvoorstel het ontslagrecht niet soepeler maakt. Zij noemen de volgende valkuilen.

1) Werkgevers moeten dossiers blijven opbouwen als ze slecht functionerende werknemers via de kantonrechter willen ontslaan.

2) Werknemers kunnen vanaf juli 2015 in hoger beroep gaan, als ze het niet eens zijn met de ontslagbeslissing

3) De maximale ontslagvergoeding wordt 75 duizend euro of één jaarsalaris, maar als er sprake is van 'ernstig verwijtbaar ontslag' kan de werknemer alsnog een extra vergoeding krijgen.

4) De werknemer krijgt twee weken bedenktijd na het sluiten van een ontslagovereenkomst en kan aan het eind van die termijn alsnog meer geld eisen

5) Flexwerkers krijgen maximaal twee tijdelijke contracten. Dit geeft een prikkel voor werkgevers om sneller afscheid te nemen van flexwerkers.

Op juridisch vlak boeken flexwerkers overigens wel meer succes als ze verhaal proberen te halen bij de rechter, in geval van conflicten met de werkgever, zo meldt De Volkskrant dinsdag op basis van een eigen inventarisatie.

Lees ook

Maak van zpp'er geen nepwerknemer

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl