Het Verenigd Koninkrijk heeft gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie.

Nederland moet volgen, vindt PVV-leider Geert Wilders. Hij was vrijdagochtend laaiend enthousiast.

Het pleidooi van de PVV-leider voor een Nexit, een Nederlands vertrek uit de Europese Unie, is niet verrassend. Wel desastreus.

Waarom is een eenzijdige Nexit, dus een breuk met de EU, waarbij Nederland zich loskoppelt van onder meer Duitsland, België en Frankrijk, economisch niet slim? Drie redenen

1) Tolgrenzen met je belangrijkste handelspartners

Even los van de vraag of je vindt dat de Europese Unie al dan niet matig functioneert, Nederland heeft als centraal handelsknooppunt in Europa een paar duidelijke belangen. Om te beginnen open grenzen met onze belangrijkste handelspartners Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Als Nederland eenzijdig kiest voor een Nexit, is het een illusie dat dit geen negatief effect heeft op de handelsstromen.

Denk alleen al aan de haven van Rotterdam. Een breuk met de Europese Unie is voor de havens van Hamburg en Antwerpen een gouden kans om Rotterdam flink pijn te gaan doen door handelsbelemmeringen op te werpen.

Nederland moet dus niet verwachten dat een eenzijdige breuk met de Europese Unie op juichende reacties van de Duitsers en Belgen kan rekenen en dat die landen zeggen: niets aan de hand, we blijven gewoon op dezelfde manier met elkaar handelen.

2) Eigen munt is kansloos

Sinds de jaren 70 is de gulden altijd hard gekoppeld geweest aan de D-Mark. Een welbegrepen economisch eigenbelang van Nederland.

Een eenzijdige breuk met de Europese Unie, en daarmee ook het opgeven van de euro, betekent niet dat Nederland een onafhankelijk monetair beleid kan voeren met een herboren gulden.

Als de EU bij een Nexit niet uit elkaar valt en Duitsland aanvoerder blijft van het euroblok, moet Nederland zijn munt simpelweg koppelen aan de euro.

Valt de EU wel uiteen, dan blijft de meest logische keuze voor Nederland koppeling van de gulden aan een nieuwe D-Mark.

Kortom, linksom of rechtsom: een onafhankelijk monetair beleid is voor een kleine, open handelseconomie als de Nederlandse geen haalbare zaak.

3) Ravage op de beurs raakt ook Nederlandse pensioenen

Misschien hoopt Wilders op een domino-effect. Zo van: als Nederland de Britten volgt met een Nexit, dan volgen er meer en verdwijnt de hele Europese Unie.

De beursklap die zich vrijdagochtend voordeed op mondiale financiële markten, als gevolg van de keuze van de Britten voor een Brexit, is een mild voorproefje van wat je kunt verwachten als er een ongecontroleerde implosie van de Europese Unie plaatsvindt.

Ach, het zijn maar beursspeculanten...Nee, het zijn Nederlandse pensioenfondsen. Nederlandse pensioenfondsen hebben honderden miljarden belegd op financiële markten. Een mondiale beurskrach betekent simpelweg dat er heel wat Nederlands pensioenvermogen verdampt. Met draconische pensioenkortingen als gevolg.

Blijf dicht bij Duitsland

Ook als je niet tevreden bent over de werking van de Europese Unie, dan nog is het voor Nederland het meest logisch om in ieder geval geen radicale stappen te zetten zonder afstemming met buurlanden Duitsland en België.

Vrijdag 24 juni 2016: het Britse pond daalt fors in waarde ten opzichte van de euro, Nederlandse bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk voelen de pijn. Vrijdag 24 juni 2016: aandelenbeurzen boeken zware verliezen,  Nederlandse pensioenfondsen voelen de pijn.

Intussen danst Wilders op de puinhopen van de Brexit. Welkom in de wereld van de Nexit.