Zijn millennials een ‘verloren generatie’? “Ja”, zegt de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Niet in het algemeen, maar wel als het gaat om het opbouwen van vermogen en welvaart.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwoordt het zo: “Vergeleken met vorige generaties hebben millennials het financieel veel moeilijker. Ze zijn 40 procent armer dan hun ouders.”
“Geluk staat niet in dezelfde mate aan hun kant, vergeleken met hun ouders”, concludeert ook zakenbank Credit Suisse, doelend op de dikke buffer van babyboomers, de generatie geboren net na de Tweede Wereldoorlog. Al sluit de zakenbank niet uit dat het vermogen van millennials in de toekomst toeneemt.
Sparen levert niets op
Vinden ze het nu dan zo moeilijk om vermogen op te bouwen? “Als je de generatie als geheel neemt, is dat zeker waar”, zegt Michael Hartmann, socioloog en onderzoeker aan de Technische Universiteit Darmstadt tegen Business Insider. “Maar kijk je naar de 10 tot 20 procent die welvarender is, dan gaat dit niet op. Voor de 5 procent rijkste millennials is het aanzienlijk makkelijker om een fortuin op te bouwen. Voor de groepen daaronder wordt het steeds moeilijker.”
Deze situatie geldt met name voor OESO-landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en ook Nederland. In veel van deze landen kampen millennials met dezelfde problemen, zoals flexibele banen met onzekere inkomens en afbrokkelende pensioenvoorzieningen. Een trend die eind jaren 1990 is ingezet, toen de lonen nauwelijks stegen maar de kosten voor levensonderhoud des te meer.
Voor Nederland geldt de kanttekening dat met het herstel van de economie sinds 2016, het aantal vaste contracten weer toeneemt, al groeit het aantal flexwerkers harder.
Onder werkenden tussen 15 en 25 jaar nam het aantal flexibele contracten in Nederland in 2017 meer toe dan het aantal vaste banen, vergeleken met een jaar eerder. Voor degenen tussen de 25 en 45 jaar is het precies andersom: zij kregen vaker een vast contract.
Echter, wat de pensioenpot betreft is de toekomst voor Nederlandse millennials net zo onzeker als die in andere landen.
Karig pensioen voor millennials
Millennials zijn volgens socioloog Hartmann vooral slachtoffer geworden van de financiële crisis van 2008. "Daardoor is een bestaand fenomeen geïntensiveerd, namelijk: het slinkende voordeel uit sparen ten opzichte van beleggen."
Wie klassiek spaart, bijvoorbeeld via een spaarrekening of levensverzekering, boekt als gevolg van de crisis nauwelijks rendement, omdat sparen bijna niets oplevert.
"Beleggers in aandelen boeken daarentegen aanzienlijke rendementen. Dit vermogen zorgt voor een tweedeling tussen millennials aan de boven- en onderkant van de arbeidsmarkt", zegt Hartmann. Volgens de socioloog zijn hoger opgeleide en beter verdienende millennials namelijk meer geneigd ook te beleggen. "Erfenissen drijven de twee groepen nog verder uit elkaar."
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Duitsland.