Een goede indeling van je koelkast is essentieel om je eten zo lang mogelijk te kunnen bewaren.
De kans bestaat dat er in jouw koelkast een paar dingen ‘verkeerd’ liggen waardoor je niet optimaal gebruik maakt van het apparaat.
Een belangrijk punt van aandacht is de deur. Die gebruiken we vaak voor de hogere pakken en flessen, bijvoorbeeld van melk of andere zuivel.
Handig vanwege de ruimte misschien, maar de deur is ook het gebied met de grootste wisselingen in temperatuur, doordat je de koelkast uiteraard zo nu en dan opent om een snackje te zoeken.
Temperatuurschommelingen zijn niet goed voor zuivel, dat veel meer gebaat is bij een constante omgeving. Daarom zet je zuivel beter op de tweede plank, waar het niet te koud en niet te warm is.
Andere tips zijn er ook genoeg:
- Bovenste plank: voedsel dat je niet hoeft te koken, zoals kliekjes en vleeswaren of kaas
- Middelste planken: zuivel, waaronder eventueel ook kaas
- Onderste plank: koudste plek van de koelkast voor rauw vlees en vis
- Lades: groenten, salade en sommige soorten fruit
- Deur: producten met natuurlijke conserveringsmiddelen, frisdranken en bier
Ook moet je nooit aardappels in de koelkast bewaren en kunnen tomaten eveneens lang zonder koeling. Brood hoort al helemaal niet in de koelkast thuis.