Voor de meeste mensen is koffie een belangrijk ochtendritueel. Grote liefhebbers nemen al vóór het ontbijt hun eerste slok, om zich vervolgens op de (werk)dag te storten.
Maar koffie drinken op een lege maag is volgens sommigen vanuit gezondheidsperspectief niet het slimste wat je kunt doen.
Koffie op lege maag
Belangrijker dan de hoeveelheid is het tijdstip waarop je koffie drinkt, meldt het tijdschrift Reader’s Digest. Een ochtendkoffie op een lege maag zou de maagwand kunnen beschadigen en indigestie veroorzaken. Reader’s Digest baseert zich op uitspraken van de Britse apotheker en een arts tegenover de krant Express.
UPDATE: tegenover het AD stelt Paul Boekema, maag-darm-leverarts in het Máxima Medisch Centrum, echter dat hier geen bewijs voor is: “We weten dat koffie geen maagzweer veroorzaakt, ik heb niet kunnen aantonen dat er een verband is tussen koffie en refluxklachten en ook beschadigt koffie op een lege maag niet het maagslijmvlies. Je moet beseffen dat het maagslijmvlies een hele dikke, beschermende laag is tegen het maagzuur. Sterke koffie heeft een vergelijkbaar effect op een maag als een licht ontbijtje. Dat is een natuurlijk fysiologisch, maar geen schadelijk effect.”
Onderzoekers zijn het er wel over eens dat koffie in algemene zin gezondheidsvoordelen kan opleveren. Een studie gepubliceerd in het International Journal of Cancer stelt dat regelmatig een espresso drinken het risico op prostaatkanker kan verminderen.
Talrijke studies hebben ook aangetoond dat cafeïne door de bank genomen een stimulerend effect heeft op het concentratievermogen.
Tussen 9.30 en 11.30 uur
Wat ook kan meespelen is het tijdstip waarop je koffie drinkt. De suggesties hierover zijn redelijk vaag. Een algemene noemer is dat je in de ochtend en het begin van de middag het meeste baat hebt bij koffie. De Britse arts Adam Simon waarschuwt met name voor te vroege consumptie. Dat kan "trillen en andere ontwenningsverschijnselen" veroorzaken.
Volgens onderzoek van de Amerikaanse neuroloog Steven Miller kun je het beste een kop koffie drinken tussen 09.30 en 11.30 uur, en in elk geval een uur na het wakker worden. Dan is het niveau van het cortisolhormoon over zijn hoogtepunt heen. Cortisol regelt de alertheid van mensen.
Wie koffie drinkt tijdens het ochtendlijke hoogtepunt van cortisolhormonen in het bloed, ontwikkelt volgens Miller waarschijnlijk een soort immuniteit voor cafeïne. Het effect van de kop koffie wordt dan minimaal.
Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.