OpenAI’s ChatGPT, de vraagbaak die draait op artificial intelligence, werkt omdat hij is getraind op zo’n beetje alle data die het internet te bieden heeft. Deze data heeft OpenAI zichzelf simpelweg toegeëigend zonder de eigenaren of rechthebbenden hiervan op de hoogte te brengen. Deze schending van auteursrecht wordt nu door meerdere partijen aangevochten, waaronder ook de krant de New York Times (NYT), schrijft AG Connect.

De krant zou op het punt staan om OpenAI voor het gerecht te slepen, beweren ingewijden tegenover radiostation NPR. Dit nieuws komt vlak nadat de krant alle soorten AI de toegang tot de online-artikelen had ontzegt in een poging om het verzamelen van data door deze bots te beperken. Ondertussen lopen onderhandelingen tussen OpenAI en de NYT om tot een licentiedeal te komen, maar daar lijkt geen schot in de zaak te zitten.

Als de NYT ervoor kiest om naar de rechter te stappen, neemt het de ongekende dataverzameling van OpenAI op de korrel. Het softwarebedrijf claimt dat dit onder het Amerikaanse ‘Fair Use’ valt, waarbij je auteursrechtelijke dingen mag gebruiken zolang het de originele maker niet schaadt. Dit zal lastig te bewijzen zijn in het geval van de NYT, aangezien de artikelen op de website van de krant en de chatbot dezelfde informatie geven en dus concurreren.

Mocht de rechter het ook zo zien, dan kan het OpenAI sommeren om alle auteursrechtelijke artikelen van de NYT te verwijderen, of een boete te betalen van tot wel 150.000 dollar per artikel. Het verwijderen van de aangeleerde data uit de artikelen zal zo lastig zijn dat OpenAI waarschijnlijk de gehele dataset moet verwijderen en herbouwen. Of dat haalbaar is? Daar lijkt het niet op.

LEES HIER hele artikel op AG Connect: 'Einde ChatGPT in zicht door dreigende rechtszaak krant'