Staatssecretaris Martin van Rijn Volksgezondheid kan z’n borst nat maken. De problemen bij de financiële afhandeling van de persoonsgebonden zorgbudgetten dreigen verder te escaleren.
Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag.
Met zogenoemde persoonsgebonden budgetten kunnen onder meer gehandicapten en ouderen zelf zorg inkopen. Daarbij gaat het om zo’n 120 duizend personen die gemiddeld voor zo’n 22.500 euro per jaar aan zorgdiensten inkopen. In totaal bedraagt het budget voor de pgb inmiddels 2,7 miljard euro in 2014.
Sinds dit jaar worden de budgetten niet meer direct op de rekening van de budgethouder uitbetaald, maar fungeert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) als beheerder die facturen van zorgverleners afhandelt. De SVB controleert ook of zorg is verleend volgens de afgesproken regels, en zou op die manier fraude moeten kunnen tegengaan.
Administratieve chaos pgb
De invoering van het nieuwe systeem heeft de SVB echter opgezadeld met een enorme administratieve rompslomp die tot grote ICT-problemen heeft geleid. Hierdoor regent het onder meer klachten van zorgverleners die facturen door de SVB niet of heel laat uitbetaald krijgen.
Binnen deze context dreigt een nieuw probleem te ontstaan, zo schetst het FD. Staatssecretaris Van Rijn heeft als noodmaatregel de opdracht gegeven om alle aanvragen van budgethouders voor dit jaar in eerste instantie meteen goed te keuren en geld over te maken naar zorgverleners. Inmiddels zijn er al 60 duizend aanvragen 'ambtshalve' goedgekeurd.
Maar hierbij blijft het mogelijk dat de SVB achteraf constateert dat budgetten onterecht zijn toegekend. In dat geval kan pgb-houders gevraagd worden geld terug te storten. Het ministerie van VWS erkent tegenover de krant dat dit speelt.
Anonieme bronnen bij de SVB stellen tegenover het FD een nieuwe golf van maatschappelijke onrust te vrezen. Ook het feit dat alle aanvragen handmatig moeten worden gecontroleerd, kan problematisch uitpakken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl