De bitcoin ging vorige week hard onderuit nadat de Chinese overheid ingreep bij ICO’s en handelsplatforms. Maar het herstel was er al weer snel. De munt is namelijk in de kern niet aangetast.

De bitcoin daalde eind vorige week van boven de 4.000 tot een dieptepunt van minder dan 3.000 dollar. Het kwam door het harde ingrijpen van de Chinese overheid. Die verbood initial coin offerings (ICO’s), de lanceringen van nieuwe cryptomunten, in het land en ging ook over tot het sluiten van enkele handelsplatforms.

Het zorgde voor een flinke druk op de prijs van de munt, het snelle en stevige ingrijpen van de Chinese toezichthouder hakte er flink in. Maar het herstel was al even snel. Binnen een paar dagen zette de bitcoin alweer koers richting 4.000 dollar, het niveau waar de munt nu tegenaan hikt.

Waarom maken bitcoinhandelaren zich uiteindelijk toch niet zo druk om het Chinese ingrijpen? Omdat het geen invloed heeft op de blockchaintechnologie achter de bitcoin, zegt handelaar Josh Olszwicz tegen Business Insider in de VS. “Als het niet echt impact heeft op het protocol, dan is het geen echt probleem.”

De problemen rond de splitsing in bitcoin en bitcoin cash baarden Olszwicz om die reden meer zorgen, maar ook toen bleef het protocol achter de cryptomunt redelijk onberoerd.

Bitcoinhandelaar Olszwicz verklaart: "Landen kunnen naar hartenlust proberen om de bitcoin te verbieden, maar mensen zullen hem nog steeds gebruiken als ze willen, want het protocol heeft geen acceptatie van de overheid nodig."

China is minder belangrijk

Een andere reden voor het snelle herstel na de oorspronkelijk schok is dat China steeds minder belangrijker wordt in de bitcoinmarkt. Van ongeveer 2014 tot en met 2016 was dat wel een ander verhaal. Zeker in het afgelopen jaar vond soms 90 procent van de bitcoinhandel plaats in Chinese yuan. Maar sinds het begin van dit jaar ligt dat compleet anders.

Nog maar zo'n 10 procent van de bitcoins wordt nu via de Chinese munt verhandeld. De markt draait vooral op Amerikaanse dollars en de Japanse yen, terwijl ook de Koreaanse won in opkomst is op de bitcoinmarkt.

China is dus een stuk minder belangrijk geworden voor de bitcoin en dat zou ook een reden kunnen zijn voor het snelle herstel van deze week.

Ray Dalio: 'Bitcoin is een zeepbel'

Overigens is er nu nog een prominent die zich tegen de bitcoin keert. Na de topman van JPMorgan is het dit keer Ray Dalio - oprichter van Bridgewater, het grootste hedgefonds ter wereld - die de cryptomunt een 'zeepbel' noemt.

Dat zegt hij omdat de munt niet voldoet aan twee voorwaarden die volgens hem cruciaal zijn voor valuta: het is geen goed oppotmiddel, of 'store of value' in het Engels, en het is niet makkelijk om ermee te betalen. Dalio: "Met bitcoin kun je momenteel niet veel transacties doen. Je kan het niet makkelijk uitgeven."

En voor het oppotten is de bitcoin volgens Dalio niet geschikt omdat de munt veel te volatiel is, wat met de extreme koersschommelingen van afgelopen week wel weer gebleken is.

LEES OOK OP FINANZEN.nl