- Het nieuwe akkoord over de handelspositie van Noord-Ierland kan de relatie tussen het VK en de Europese Unie in rustiger vaarwater brengen.
- Op de korte termijn profiteert het Britse pond daar nog niet van.
- Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst gaat in op de factoren de de verhouding tussen de Britse munt en de euro beïnvloeden.
ANALYSE – Afgelopen week sloten het Verenigd Koninkrijk en Europa een akkoord over het aanpassen van het zogenaamde Noord-Ierland-handelsprotocol. De oorspronkelijke Brexit-afspraken bleken in de praktijk namelijk onwerkbaar.
Een groot verschil met de onderhandelingen van enkele jaren geleden is dat beide kampen deze keer niet ruziënd over straat rolden. In plaats daarvan is het nieuwe akkoord de uitkomst van onderhandelingen die wekenlang achter de schermen werden gevoerd.
De nieuwe aanpak belooft weinig goeds voor alle creatieve krantenkoppenmakers en cabaretiers aan de overkant van het Kanaal. Sinds de zomer van 2016 vormde Brexit een dankbaar onderwerp van scherpe grappen en vileine columns. Dat begon al met de pijnlijke aftocht van voormalig premier David Cameron. En werd vervolgens alleen maar heftiger tijdens het politieke gestuntel van Theresa May, Boris Johnson en Liz Truss.
Het is geen toeval dat de omslag samenvalt met het aantreden van Rishi Sunak als nieuwe Britse premier in oktober 2022. Sunak heeft een meer zakelijke aanpak en is een minder grote brexiteer dan zijn voorgangers. De Noord-Ierse overeenkomst is voor een groot deel zijn succes.
De afspraken schrijven voor dat Europese wetgeving van kracht blijft binnen Noord-Ierland, maar dat het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid krijgt om bepaalde wetten naast zich neer te leggen.
Noodrem voor Noord-Ierland
Die laatste mogelijkheid wordt ook wel de ‘Stormont brake’ genoemd, als verwijzing naar de mogelijkheid die de Assemblee van Noord-Ierland heeft om aan de noodrem te trekken. Boris Johnson was er overigens als de kippen bij om zijn twijfels te uiten of het Verenigd Koninkrijk zich zo voldoende heeft uitgeworsteld van onder de Europese regeldruk. Maar voorlopig lijkt het akkoord voldoende steun te krijgen in het Britse Lagerhuis.
Opvallend genoeg vormde het nieuws echter nauwelijks een steun in de rug van het Britse pond. De munt staat net iets boven het laagste niveau in ruim twee jaar. Daar is echter een goede reden voor.
Afgelopen week liet voorzitter Andrew Bailey van de Bank of England namelijk doorschemeren dat de rente na tien verhogingen op rij waarschijnlijk een piek heeft bereikt. Dat is een groot verschil met het Europese vasteland.
Bij de Europese Centrale Bank is voorzitster Christine Lagarde nog niet klaar met het verhogen van de rente. De opmerking van Bailey wijst er echter ook op dat de inflatie volgens hem onder controle gaat komen, waarna de Britse economie de kans krijgt om op te krabbelen.
Hoewel het vooruitzicht van een oplopend verschil tussen de Britse rente en de rente in de eurozone het pond voorlopig onder druk kan houden, ziet het er op de lange termijn steeds beter uit voor het Verenigd Koninkrijk en de Britse munt.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video's over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.