Aandelen Tesla zijn bijna gehalveerd sinds de piek van medio december, maar het aandeel is nog steeds niet goedkoop. Dat stelt de Amerikaanse investeerder Ross Gerber, die zich eerder kritisch heeft uitgelaten over de manier waarop CEO Elon Musk de fabrikant van elektrische auto’s aanstuurt.

Gerber, die met zijn investeringsfonds al jaren aandeelhouder is van Tesla, vertelde Business Insider vorige maand dat hij een daling van het aandeel met wel 50 procent verwachtte dit jaar.

De reden hiervoor ligt bij het feit dat Musk zich richt op andere projecten, waaronder de bezuinigingsoperatie bij de Amerikaanse overheid met het Departement van Overheidsefficiëntie (DOGE).

Het aandeel Tesla is dit jaar met ongeveer 40 procent gedaald, maar dat is voor Gerber nog niet genoeg. Hij ziet vooralsnog geen positieve omslag voor Tesla op de beurs, vertelt hij in een update voor Business Insider.

Met zijn vermogensbeherder Gerber Kawasaki Wealth & Investment Management heeft Gerber het belang in Tesla afgelopen jaar fors omlaag gebracht. Eind vorig jaar had hij nog 262.000 aandelen Tesla ter waarde van 106 miljoen dollar.

Wanneer wordt het aandeel Tesla weer interessant?

Gerber denkt dat de sleutel voor een herstel van het aandeel Tesla bij een hogere winstgevendheid ligt.

De winst per aandeel van Tesla daalde in 2024 met 52 procent tot 2,04 dollar. Volgens schattingen van analisten kan de winst per aandeel dit jaar stijgen naar 2,75 dollar per aandeel en in 2026 naar 3,65 dollar per aandeel. Die schattingen zijn de laatste tijd echter onzekerder geworden door een uitdagend economisch klimaat en dalende verkopen van Tesla's in de hele wereld.

Gerber ziet de verdeeldheid die Musk zaait met zijn politieke activiteiten, als een aanhoudende tegenwind voor het merk Tesla. In dat licht noemt Gerber de daling van het aandeel, dat een waardering had van 150 keer de winst, volstrekt niet verrassend.

Tesla is nog steeds te duur

Gerber vindt de waardering van Tesla nog steeds te hoog. Afgelopen woensdag werd het aandeel verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 65 keer de winst. Dat is nog altijd ruimschoots het drievoudige van de waardering van de brede S&P 500-index.

Op dit waarderingsniveau is het aandeel nog allerminst een koopje, aldus Gerber, vooral nu analisten de verwachte autoverkoop voor 2025 voor het tweede jaar op rij naar beneden bijstellen. “Voor een traditionele belegger past dit in geen enkel waarderingssysteem dat logisch is in vergelijking met andere aandelen”, zegt Gerber.

De investeerder wijst in dit verband op AI-chipmaker Nvidia: “Die kun je door de huidige correctie kopen tegen 20 keer de winst, terwijl de verwachte winst dit jaar met 75 procent zal stijgen en ze eigen aandelen inkopen.”

Gerber denkt dat beleggers niet bereid zullen zijn om aandelen tegen zeer hoge waarderingen te kopen, zolang de economische onzekerheid rond de handelsoorlog van president Donald Trump blijft bestaan.

“Er is nu een spel aan de gang waarbij het fundamentele verhaal moet worden herzien”, zegt Gerber. “Dus als Tesla wordt verhandeld tegen, laten we zeggen, 50 keer de verwachte winst en je zet die op 3 dollar per aandeel, dan kom je op een koers van 150 dollar uit". Dat impliceert een fors neerwaarts risico, gelet op het feit dat koers van Tesla momenteel op zo'n 245 dollar per aandeel noteert.

Hoge kwaliteit Tesla kan tegen verkoop nieuwe auto's werken

Eén van Tesla's grootste problemen is misschien wel dat de producten van goede kwaliteit zijn. Gerber noemt dit het “Apple-probleem”, waarbij de kwaliteit van het product zo goed is dat klanten niet gestimuleerd worden om vaak te upgraden.

“Tesla's verslijten niet zo snel, dus je hebt niet echt veel herhalingsvraag, omdat de auto's lang meegaan”, stelt Gerber. “Ze hebben het Apple-probleem waarbij de telefoons te goed zijn. Een vijf jaar oude Tesla is net zo goed als een twee jaar oude Tesla.”

Daar komt bij dat er een groeiende groep Tesla-eigenaren is die z'n auto wil verkopen vanwege de politieke profilering van Musk. Door dit hogere aanbod ontstaat er prijsdruk op de occasionmarkt.

Aangezien de prijzen voor tweedehands Tesla's relatief laag zijn en de kwaliteit hoog is, heeft het voor consumenten die een Tesla willen weinig zin om rechtstreeks bij het bedrijf een nieuwe auto te kopen.

“Er zijn geen sterke prikkels om voor een nieuwe Tesla te gaan, vooral niet voor prijsbewuste consumenten in een inflatoire omgeving. De ontwikkeling op de occasionmarkt doet Tesla dus echt pijn”, zegt Gerber.

LEES OOK: Tesla scoort nog steeds hoog bij offertes en bestellingen in de zakelijke leasemarkt, volgens grote speler Athlon