Geen renteverlaging, geen bijzondere maatregelen om de kredietmachine aan te zwengelen in de eurozone. President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank gelooft nog steeds dat de eurozone niet op deflatie afstevent.

De Europese Centrale Bank besloot donderdag de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd te laten, zo maakte de ECB donderdag bekend.

Zie ook het artikel: ECB houdt rente gelijk

Dit betekent onder meer dat het belangrijkste tarief waartegen banken kunnen lenen bij de centrale bank op 0,25 procent blijft staan. De rente die banken krijgen voor geld dat ze bij de ECB stallen blijft nul procent en wordt niet negatief.

Lage inflatie eurozone

Economen en beleggers waren vooral benieuwd naar het commentaar van ECB-president Mario Draghi op de inflatie-ontwikkelingen. De inflatie in de eurozone was de afgelopen maanden relatief laag en zakte in januari naar 0,7 procent. Dat was minder dan door persbureau Bloomberg gepeilde analisten hadden verwacht. Die rekenden op een inflatiecijfer van 0,9 procent.

In zijn toelichting op het rentebesluit gaf Draghi aan dat de inflatiecijfers inderdaad relatief laag zijn. Maar de doelstelling van de ECB dat de inflatie op de middellange termijn dicht bij de twee procent moet zijn in de eurozone, is nog steeds geloofwaardig, aldus de ECB-president.

Alleen een plotselinge, ongewenste verkrapping van de geldhoeveelheid, of een verslechtering van de inflatievooruitzichten op de middellange termijn, kan ervoor zorgen dat de ECB actie neemt om de inflatie aan te zwengelen.

Eurozone is geen Japan

Draghi herhaalde donderdag zijn standpunt dat de eurozone niet goed vergelijkbaar is met Japan. Dat land kende in de jaren negentig van de vorige eeuw een periode van deflatie - dalende lonen en prijzen - met lage economische groei. "We zien geen brede daling van lonen en prijzen."

Daarbij somde de ECB-president een aantal indicatoren op, waar de centrale bank naar kijkt. De inflatie in de eurozone is volgens Draghi bijvoorbeeld niet extreem veel lager dan in de Verenigde Staten, waar het economische herstel al verder gevorderd is.

 Lagere prijzen voedsel en energie

Verder zijn volgens Draghi vooral voedsel- en energieprijzen verantwoordelijk voor de recente afname van de inflatie in de eurozone.

Ook putte de ECB-president zich uit om aan te geven dat hoge werkloosheid in de eurozone en een relatief zwakke vraag vooralsnog niet tot dalende lonen over een breed front leiden, afgezien van eurolanden als Griekenland waar lonen dalen in een poging de concurrentiekracht te versterken.

Consumenten stellen aankopen niet uit

Het voorzichtige economische herstel van de afgelopen maanden is juist een bemoedigend teken, aldus Draghi. Bovendien zijn er volgens de ECB-president geen tekenen dat consumenten aankopen uitstellen, in anticipatie op dalende prijzen.

Wel is het zo dat bijvoorbeeld verhogingen van btw-tarieven in Italië en Frankrijk nog niet volledig zijn doorberekend in prijzen. De macht van bedrijven om prijzen te verhogen, is nog zeer zwak, erkende Draghi.

Mochten de vooruitzichten voor de eurozone wel richting structureel lagere inflatie gaan wijzen, dan kan de ECB alsnog ingrijpen met maatregelen die beschikbaarheid van krediet moeten vergroten.

Maar voorlopig gokt de ECB op een omslag bij de kredietverlening van de banken. Die machine moet weer op gang komen, waarbij Draghi de stresstests die de ECB dit jaar houdt juist als positief ziet. Als banken zorgen dat ze voldoende vet op de botten houden of krijgen, wordt het makkelijker om risico's te nemen via de kredietverlening.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl