De Communistische Partij in China wil het eenkindbeleid versoepelen.  En dat is goed nieuws, niet alleen voor China, ook voor ons. 

Echtparen mogen straks twee kinderen hebben, tenminste, als de vader of de moeder zelf enig kind is. Dat heeft het Centraal Comité van de partij besloten, zo melden diverse persbureau’s.

De eenkindpolitiek werd in China ingevoerd in 1979 om de enorme bevolkingsgroei in te dammen. Echtparen mochten sindsdien nog maar één kind krijgen. Het krijgen van een tweede was strafbaar. Wel waren er uitzonderingen. Zo mochten boeren een tweede kind als het eerste kind een meisje was.

Maar inmiddels heeft de eenkindpolitiek meer na- dan voordelen. Ten eerste is de man-vrouw verhouding in China volledig uit het lood geslagen, omdat veel echtparen vrouwelijke foetussen lieten aborteren; Chinezen hebben jongens hoger zitten dan meisjes. Ten tweede dreigt China door de eenkindpolitiek in snel tempo te vergrijzen.

Goed voor de economie

Het einde van de eenkindpolitiek is in elk geval heugelijk nieuws voor de wereldeconomie. Ten eerste zal hierdoor het effect van de vergrijzing in China enigzins worden gedempt.

En ten tweede leidt de beleidsverandering tot een kleiner overschot aan jongetjes. Als de eerstgeborene een meisje is, hebben de ouders immers nog een kans op een jongetje. Zo zullen er naar verwachting minder vrouwelijke foetussen worden geaborteerd. En dat is erg goed nieuws voor de wereldeconomie.

Het overschot aan jongetjes is namelijk een van de oorzaken van de spaarzin van de Chinezen zoals Z24 eerder schreef in het artikel 'Chinese jongetjes oorzaak crisis'.

De kleine 'keizertjes' worden namelijk ongelofelijk verwend. Zo wordt voor de jochies enorm veel geld opzij gelegd voor later. En dat verklaart volgens Shang-Jin Wei van de universiteit van Columbia voor een deel de enorme spaarzin van Chinese gezinnen.

Die spaarzin zorgt weer voor onbalans in de wereldeconomie. Voor de wereldeconomie zou het heel goed zijn als de Chinezen eens fors gingen consumeren in plaats van het spaarvarkentje van hun zoontjes verder vet te mesten. Een hogere consumptie in China leidt tot meer groei, maar ook tot meer import. En van dat laatsten worden wij in Europa weer blij. Hoe minder jongetjes, hoe beter. Tenminste, wat de economie betreft.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl