Verkiezingen mogen voor politici een strijd zijn. Maar op basisschool ‘De Hannie Schaft’ in Haarlem leidde de democratie tot verbroedering tussen jong en oud.
Wie de televisie wel eens aan heeft staan, krijgt al gauw het idee dat we elkaar niet meer aardig vinden in Nederland. Erdogan, Wilders, de nationale identiteit, racisme, een homeopathische verdunning van de bevolking. Ach, er zijn al genoeg dingen over geroepen door analisten, journalisten en politici.
Vaak helpt het om de televisie uit te zetten en gewoon met eigen ogen naar de samenleving te kijken. Dat doet mijn moeder, die juf op een basisschool is, dagelijks. Zo ook woensdag op 15 maart toen Nederland naar de stembus ging.
Zij maakte toen deze foto.
Goed burgerschap zit er al vroeg in
We zien hier kinderen van een Haarlemse basisschool, waar een stemloket was gevestigd, in hun pauze een oudere vrouw naar de stembus helpen.
“We hadden een stemlokaal in school”, vertelt ze. “Daar kwamen overdag veel ouderen stemmen. Uit het niets begonnen twee jongetjes van onze school in hun pauze deze ouderen van het hek naar het stemlokaal te begeleiden."
Later gingen ook veel andere kinderen helpen, zoals te zien is op de foto.
De situatie ontstond vanzelf, bij die twee leerlingen. Er was geen enkele instructie vanuit de schoolleiding, vertelt mam. “Normaal voetballen deze jongetjes altijd de hele pauze. Maar gisteren dus niet. In alle twee de volledige pauzes waren zij hier gisteren mee bezig. Iedereen werd geholpen.”
Als mijn moeder de namen van deze grote kleine helden noemt, vraag ik of het Nederlanders zijn met een migrantenachtergrond. “Ja, de ouders van een leerling zijn uit de oorlog in Afghanistan gevlucht. De andere komt uit een van origine Turks gezin.”
De vraag blijft waarom deze jongens dit in vredesnaam deden, tijdens hun pauze? “Ik denk dat ze het gewoon leuk vinden om mensen te helpen.”