Behoor jij tot de mensen die eten kunnen wat ze willen zonder aan te komen? Ja? Mooi voor jou dan, maar dan is dit artikel niet voor jou bedoeld.

Maar wel voor alle mensen die bij wijze van spreken alleen maar naar een koekje hoeven te kijken en al een kilo zijn aangekomen. En voor wie het dan ook weer een eeuwigheid lijkt te duren voordat ze dat gewicht weer kwijt zijn.

Maar waarom komen we eigenlijk zoveel makkelijker aan dan dat we afvallen?

Ons lichaam heeft in de kern maar één doel: in leven blijven. Daarom is het lichaam flexibel als het gaat om voedselinname en zorgt het er als het de kans krijgt ook voor om zich voor te bereiden op slechte tijden. Onze lichaamscellen gaan uit van een basisaanvoer van energie in de vorm van voedsel.

Als we een dieet gaan volgen en veel minder calorieën innemen, verlagen de cellen hun prestaties om het tekort op te vangen. Maar als we meer calorieën tot ons nemen dan we nodig hebben, legt het lichaam reserves aan voor die kunnen worden gebruikt als er een periode van voedselgebrek komt.

Het lichaam is dus geprogrammeerd om voorraden aan te maken om honger te voorkomen en ook om ervoor te zorgen dat die voorraden op peil blijven.

Vicieuze cirkel

Dit eigenlijk uiterst zinvolle mechanisme is helaas ook verantwoordelijk voor het jojo-effect en het mislukken van diëten. Het lichaam stelt zich snel in op de verminderde toevoer van calorieën en dan lukt het nauwelijks nog om verder af te vallen.

Bij een streng dieet schakelt ons metabolisme onmiddellijk over op de waakvlam en vermindert het de energiebehoefte. Dat betekent dat er minder voedsel is voor een evenwichtige energiebalans dan voorheen. Zodra we weer normaal eten maakt het lichaam gebruik van de mogelijkheid om weer vetophopingen op te bouwen. En dat zo snel mogelijk. Die vicieuze cirkel maakt van afvallen een nachtmerrie.

Het is beter jezelf een gezond voedingspatroon aan te leren waarbij je lichaamscellen niet te veel en ook niet te weinig energie krijgen aangevoerd. En dan kan af en toe een keer een koekje ook niet zoveel kwaad.

Dit verhaal verscheen eerder in een uitgebreidere versie op Business Insider Deutschland.