Spaargeld vastzetten op een deposito is de afgelopen jaren steeds minder interessant geworden. Bij maar liefst acht banken liggen de spaarrentes op deposito’s met een looptijd tot en met vijf jaar lager dan die op een vrij opneembare spaarrekening.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van vergelijkingssite Spaarrente.nl.

Bij ABN Amro, Allianz en ING moet je een spaardeposito van tien jaar afsluiten om een hogere rente te krijgen dan op de reguliere spaarrekening van de bank, zegt de vergelijkingssite. “De deposito’s van SNS Bank leveren pas meer op vanaf een looptijd van negen jaar. Bij ASN Bank, Rabobank en Zwitserleven geven deposito’s vanaf zeven jaar een betere rente dan de vrij opneembare spaarrekening van de bank.”

rente-spaarrekening-vs-deposito-3-aug-2015

Dat banken steeds minder rente over hebben voor spaargeld dat vaststaat op een deposito heeft twee oorzaken, volgens Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl. Spaarders laten het geld op een spaarrekening meestal langer staan dan op een deposito en banken verdienen op dit moment nog nauwelijks geld aan langlopend spaargeld.

"Het geld dat spaarders op een deposito zetten, nemen ze na afloop van het deposito vaak volledig op of ze verplaatsen het wellicht naar een andere bank voor een betere rente. Het geld dat op een spaarrekening staat nemen spaarders zelden helemaal op. Hierdoor blijft een deel van het spaargeld jarenlang op de rekening staan", legt Bulthuis uit.

Aan de andere kant zijn spaardeposito’s op dit moment niet zo interessant voor banken. Mede door de lage rentes op de kapitaalmarkt, kunnen banken op dit moment weinig geld verdienen met langlopend spaargeld.

Toch kan een deposito voor de spaarder nog steeds interessant zijn. Bulthuis: "Zeker nu de spaarrentes maar blijven dalen, heb je met een deposito wel zekerheid over de rente die je de komende jaren ontvangt. Je kunt je spaargeld hiermee dus beschermen tegen verdere spaarrentedalingen."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl