De economie van de Verenigde Staten vertraagt te snel voor een zachte landing, zegt de Amerikaanse topeconoom Steve Hanke in een interview op YouTube met journalist Julia La Roche.

De hoogleraar van Johns Hopkins University wijst op tekenen van vertragende economische activiteit, zoals de inmiddels flink afgekoelde inflatie. In dit tempo zal de Amerikaanse consumentenprijsindex tegen het einde van dit jaar tot onder de drie procent zijn gezakt en uiteindelijk dalen tot minder dan twee procent, voorspelt Hanke.

Hij waarschuwt al maanden voor een dergelijke daling en is daarmee een van de laatst overgebleven ‘beren’ op Wall Street. De meeste analisten gaan ervanuit dat de VS ontsnappen aan een recessie.

Volgens Hanke klopt dat beeld niet, aangezien de hoeveelheid geld in omloop daalt. Dat zal zorgen voor een economische vertraging, zegt hij.

De geldhoeveelheid, de zogenoemde ‘M2’, kromp het grootste deel van de afgelopen twee jaar en groeide begin juni met slechts 0,5 procent op jaarbasis, volgens gegevens van de Amerikaanse koepel van centrale banken.

Ter vergelijking: begin 2021 nam de geldhoeveelheid in de VS met 27 procent toe door stimuleringsmaatregelen bedoeld om de economie een boost te geven.

'Amerikaanse rente gaat behoorlijk hard dalen'

Als de Federal Reserve een inflatie van ongeveer twee procent wil hanteren, moet het zijn monetaire beleid drastisch versoepelen, zegt Hanke. Hij verwacht dan ook dat de beleidsrente “behoorlijk hard” zal dalen.

Om de snel stijgende inflatie te beteugelen, verhoogde de Fed de rente fors in 2022 en 2023. Deze staat nu op ruim 5 procent, het hoogste niveau sinds 2001. Ook andere experts hebben gewaarschuwd dat dit de Amerikaanse economie kan doen krimpen.

De Fed lijkt van plan om de rente later dit jaar te verlagen. Volgens een recente schatting van de regionale centrale bank in New York heeft de VS een kans van 56 procent om tegen juni 2025 in een recessie te belanden.

LEES OOK: Nederlandse economie groeit in 2024 met 0,7%, verwacht IMF in nieuwe prognose – volgend jaar 1,5% groei