De burgeroorlog in bitcoinland is afgewend, maar de prijs lijkt op het eerste gezicht hoog. Verwarring maakt zich meester van de cryptomunt, die dinsdag in tweeën splitste.
Nu kun je handelen in bitcoin én bitcoin cash.
“Een paar technische mankementen remmen het proces nog af, maar inderdaad, de opsplitsing is een feit”, zegt bitcoinkenner Peter Borovykh van techbedrijf Blockchain Global dat diensten verleent in de bitcoinwereld. De term die online rondgaat voor de splitsing is ‘hard fork’, om maar aan te geven dat de scheiding niet bepaald van harte is.
Want hoe zit het? In de kern draait het om de toekomstvisie van bitcoin, die de voorbije jaren snel in populariteit is toegenomen. Het huidige netwerk kan het aantal transacties nauwelijks aan. Om aan de vraag te voldoen, woedt er online een hevige discussie over de technische oplossingen om de capaciteit op te krikken.
Vorige week besloot een meerderheid van programmeurs en de ‘miners’ die de cryptomunten delven om de grootte van een block binnenkort te verdubbelen naar 2 MB, het zogenoemde SegWit2x-protocol.
Dit betekent dat er meer transacties per seconde uitgevoerd kunnen worden. Momenteel kan het bitcoinnetwerk gemiddeld zeven betalingen per seconde verwerken. Ter vergelijking: creditcardbedrijf Visa verwerkt 2.000 transacties per seconde.
Niet 2, maar 8 MB
Een aanzienlijk aandeel bitcoin-enthousiastelingen vindt dat dit voorstel niet ver genoeg gaat. Zij zijn voorstander van een block dat 8 MB groot is. Deze groep begint nu dus met bitcoin cash en hoopt dat hun versie "een nieuw leven in de munt zal blazen".
Vooralsnog blijft de 'oude' bitcoin vrij stabiel in waarde, met een lichte daling van circa 4,5 procent ten opzichte van de dollar op dinsdag.
De 'hard fork' komt eigenlijk uit het niets, zegt investeerder Charlie Morris van NextBlock Global, een investeringsmaatschappij met digitale bezittingen. "Een groep 'miners' die niet blij waren met SegWit2x gaan voor deze nieuwe software", vertelt hij aan Business Insider. Het leek namelijk lang erop dat bitcoin door zou gaan met het compromis van 2 MB.
Verwarring houdt de bitcoin (en bitcoin cash) nu in z'n greep. Want wat betekent al dat gesleutel in de software voor de waarde van mijn cryptomunt?
Daar is nu nog weinig met zekerheid over te zeggen. De waarde van bitcoin cash schommelt tussen de 200 en 400 dollar, terwijl de oude bitcoin het op circa 2.700 dollar houdt.
Theoretisch zou de oude bitcoin met de waarde van 'cash' kunnen dalen. Veel hangt af van welke online portemonnee je gebruikt om je bitcoins te bewaren. Meerdere grote aanbieders van betaaldiensten geven aan dat ze bitcoin cash niet zullen accepteren, zoals Blockchain en Coinbase. Anderen, zoals Kraken, houden de deur open voor bitcoin cash, maar lopen tegen moeilijkheden op om de nieuwe munt ook tijdig 'over te maken'.
Analisten waarschuwen er echter voor om bitcoin cash terzijde te schuiven als een gefaalde poging. Het is niet ondenkbaar dat meer 'miners' de nieuwe munt gaan steunen, omdat het een betere oplossing blijkt te zijn voor de capaciteitsproblemen.
"Bitcoin cash heeft een kans om de dominante cryptomunt te worden als het contingent erin slaagt om vertrouwen en steun van huidige én nieuwe spelers te winnen", schat Borovykh in. "Zelfs als het maar een tijdelijke oplossing lijkt voor de problemen met schaalvergroting kan bitcoin cash aantrekkelijker maken voor kapitaalkrachtige investeerders."
Zonder centraal gereguleerd beleid zoals bij de euro kunnen bitcoin én bitcoin cash open concurreren voor wie het beste systeem biedt. De markt beslist, zegt ook CEO van bitcoinmarktplaats BitMex Arthur Hayes. "Er bestaan mensen die hier voor miljarden dollars in hebben gestoken. Zij gaan uiteindelijk kiezen voor het superieure bitcoinnetwerk en de markt zal volgen."