• De Russische roebel behoort dit jaar tot de sterkst presterende munten in de wereld.
  • De Russische munt heeft zowel tegen de dollar als de euro terrein gewonnen.
  • De roebel profiteert mede van de Amerikaanse toenadering tot Rusland, die leidt tot speculatie over normalisatie van de relatie tussen de VS en Rusland.
  • Lees ook: Hoe kleine Zweedse onderzeeërs de NAVO kunnen versterken tegen Rusland

De Russische roebel presteert dit jaar opvallend sterk, mede door het monetaire beleid van Rusland en speculaties over de gevolgen van de toenadering van de Amerikaanse president Donald Trump tot zijn Russische collega Vladimir Poetin.

Tot nu toe is de roebel dit jaar met 38 procent gestegen ten opzichte van de dollar, wat het beste resultaat is dat de munt in 2025 heeft weten te boeken, blijkt uit data van Bloomberg.

Ook ten opzichte van de euro is de roebel in waarde gestegen. Begin dit jaar kostte 1 euro 112 roebel, terwijl Russen medio april nog maar 93 roebel hoefden neer te tellen voor een euro.

De stijging van de roebel overtreft procentueel gezien zelfs die van goud, dat woensdag een recordhoogte bereikte te midden van de wereldwijde politieke onrust.

De daling van de dollar, die wordt veroorzaakt door de handelsoorlog die president Donald Trump is begonnen met zijn hoge importtarieven, speelt diverse valuta in de kaart. Marktexperts zien dit als een teken dat de dollar op dit moment niet wordt gezien wordt als een veilige haven en analisten waarschuwen nu zelfs voor een “vertrouwenscrisis” van de dollar.

Toenadering Trump tot Rusland helpt de roebel

Maar er spelen ook binnenlandse factoren mee voor de roebel. In de afgelopen maanden hebben de hoge militaire uitgaven de inflatie in Rusland doen stijgen, wat de Russische centrale bank ertoe heeft aangezet om de rente te verhogen tot 21 procent.

Een agressief monetair beleid zorgt vaak voor een sterkere munt, omdat een relatief hoge rente het aantrekkelijker kan maken om vermogen aan te houden in de desbetreffende valuta. Al hangt dit mede af van het tempo van de inflatie in een land, aangezien inflatie zorgt voor geldontwaarding.

Onderzoeksbureau Capital Economics verwacht dat de Russische beleidsrente op zijn minst tot de tweede helft van het jaar hoog zal moeten blijven. En de Russische inflatie blijft voor nu boven de 10 procent, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers.

Wat ook een rol speelt, is dat de toenadering van president Donald Trump tot de Russische president Vladimir Poetin heeft gezorgd voor speculatie over mogelijke normalisering van de economische relatie tussen Rusland en de VS.

Bloomberg meldt dat mogelijk hierdoor de vraag naar roebelbeleggingen met hoge rendementen toeneemt, waardoor buitenlandse investeerders op zoek gaan naar manieren om roebels in de kopen.

De opkomende carry trade - waarbij investeerders lenen in goedkopere valuta om lucratieve beleggingen in de roebel te financieren - is mede te danken aan speculatie over een mogelijk staakt-het-vuren in Oekraïne.

De opmars van de roebel heeft voor Rusland ook een keerzijde. Een sterke munt zorgt maakt Russische exportproducten duurder, wat op de inkomsten van het land kan drukken.

LEES OOK: De opmars van Rusland in Oekraïne gaat na 5 maanden beduidend langzamer, volgens militaire analisten