- Olieprijzen daalden begin deze week verder, ondanks de aangekondigde productieverlaging van de OPEC+ landen.
- De wereldwijde vraag naar olie neemt af en dat heeft een prijsdrukkend effect.
- De relatief zwakke mondiale energievraag zal ertoe leiden dat oliegrootmacht Saudi-Arabië de productiebeperking van 1 miljoen vaten per dag zal handhaven tot in 2024, verwacht energieconsultant Kpler.
- Lees ook: Nederland compenseert wegvallen Russische olie, door meer olie uit Saudi-Arabië, Irak en Kazachstan te halen.
Olielandenclub OPEC+ wil de olieproductie verder verlagen, maar dat helpt vooralsnog niet om olieprijzen omhoog te krijgen.
De prijzen voor ruwe olie daalden maandag verder, nadat OPEC en zijn bondgenoten afgelopen week nieuwe plannen aankondigden voor verdere productieverlagingen.
Dinsdag noteerde de prijs van een vat Noordzee-olie op iets meer dan 78 dollar, terwijl dat een week geleden ruim 82 dollar was.
De OPEC+-landen kondigden afgelopen week een akkoord aan om het huidige aanbod met meer dan 2 miljoen vaten per dag te verminderen, waarbij Saudi-Arabië ongeveer de helft daarvan voor z’n rekening neemt. Hoelang de productieverlagingen worden gehandhaafd, hangt af van de marktomstandigheden, zo luidde de boodschap.
"De reden dat de prijzen zijn gedaald, niet alleen in de afgelopen paar dagen, maar ook in de afgelopen paar maanden, heeft te maken met de zwakke energievraag en het sterke aanbod", zegt olie-analist Matt Smith van energieconsultant Kpler tegen Business Insider.
Kpler verwacht dat Saudi-Arabië de productieverlaging van een miljoen vaten per dag in 2024 zal handhaven.
"Terwijl OPEC+ zijn productie verlaagt, zijn er verschillende landen, zowel buiten de groep als daarbinnen, die hun productie verhogen", zegt Smith. "De VS heeft de productie verhoogd, net als Canada, Guyana en Brazilië. En ironisch genoeg verhogen ook Venezuela en Iran hun productie. Het komt erop neer dat OPEC+ momenteel ruimte maakt voor aanbod van niet-OPEC-landen, terwijl de vraag begint af te nemen."
Oliehandelaren sceptisch over afspraken over productiebeperking van OPEC-landen
Omdat de afgesproken productieverlagingen van de OPEC-landen vrijwillig zijn, weerspiegelt de huidige prijsdaling van olie de scepsis onder handelaren dat leden van de OPEC zich aan de afspraken zullen houden.
"Het lijkt erop dat oliehandelaren niet geloven dat de OPEC- leden zich aan de afspraken zullen houden. Het gebrek aan formele toezeggingen wijst op scheurtjes in de alliantie, wat van invloed kan zijn op de doelen die de groep wil halen", schreef analist Craig Erlam van valutaplatform Oanda afgelopen week in een reactie.
Intussen heeft de olieproductie in de VS twee maanden op rij records gebroken, wat weer een uitdaging vormt voor de controle van Saudi-Arabië, als de facto leider van de OPEC, over de markt.
Volgens gegevens van de Amerikaanse Energy Information Administration steeg de Amerikaanse productie van ruwe olie in september tot 13,2 miljoen vaten per dag in september, tegen 12,7 miljoen vaten per dag in april.
Amerikaanse olieproducenten hebben de afgelopen maanden kunnen profiteren van de aanbodbeperkingen van de OPEC en hebben daardoor meer marktaandeel veroverd.