Olieprijzen daalden dinsdag en bereikten het laagste niveau sinds december 2021. De prijs voor een vast Brent-olie zakte zelfs onder de 70 dollar, om daar woensdag weer een fractie boven te kruipen.

In zes maanden tijd is Brent-olie 15 procent goedkoper geworden. De prijsdaling heeft te maken met zowel problemen aan de vraag- als de aanbodzijde.

bron: Markets Insider
bron: Markets Insider

Aanhoudende zorgen over een Amerikaanse recessie gaan gepaard met relatief magere prestaties van de Chinese economie. Dat raakt de vraag naar ruwe olie.

In het maandrapport over de oliemarkt van de maand september stelt olielandenclub OPEC dat de vraag naar olie dit jaar ongeveer 2 miljoen vaten per dag hoger zal liggen dan in 2023, op 104,2 miljoen vaten per dag. Dat is een neerwaartse bijstelling van 80.000 vaten per dag.

De OPEC verlaagde ook haar vooruitzichten voor de vraag naar olie in 2025 met 40.000 vaten per dag. De olielandenclub gaat nu uit van een stijging van de vraag met 1,7 miljoen vaten per dag tot bijna 106 miljoen vaten per dag.

Minder vraag naar olie en ruim aanbod

Vanwege de lagere verwachtingen omtrent de vraag naar olie en dalende olieprijzen heeft de OPEC haar plannen om de olieproductie te verhogen uitgesteld tot ten minste november, maar dit zal waarschijnlijk niet zo'n grote invloed hebben op de olieprijs als in het verleden.

Dat komt doordat de VS een recordhoeveelheid olie produceert en niet van plan lijkt minder olie te gaan produceren. De Amerikaanse olieproductie blijft groeien en bereikte 13 miljoen vaten per dag in augustus, volgens gegevens van YCharts. Dat is bijna het dubbele van de olieproductie in 2014.

Analist David Morrison van Trade Nation schrijft in een e-mail aan Business Insider dat beleggers niet snel een opleving van olieprijzen hoeven te verwachten. “Het aanbod blijft overvloedig, terwijl de vooruitzichten voor de groei van de vraag zwak blijven."

LEES OOK: Benzine en diesel goedkoper door daling olieprijs